Οικονομία | Διεθνή

Πώς μπορούν να «εξαϋλωθούν» 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρία χρόνια; Η απάντηση έρχεται από την Κολομβία και, συγκεκριμένα, από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία που το 2012 ήταν η μεγαλύτερη της Λατινικής Αμερικής.

Μέσα σε μία τριετία, η Ecopetrol κατρακύλησε από την πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης –υψηλότερα ακόμα και από την BP- στην 38η θέση, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 14,5 δισ. δολάρια, από 136,7 δισ. δολάρια το 2012.

«Η εξήγηση είναι απλή: δεν βρήκαν πετρέλαιο», σχολιάζει ο Rupert Stebbings, κορυφαίο στέλεχος της Bancolombia, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. «Ο πετρελαϊκός κλάδος “υπεραγοράστηκε” στο σύνολό του γιατί οι επενδυτές πίστευαν ότι θα χτυπήσουν φλέβα –μαύρου- χρυσού», προσθέτει.

Τις υπερβολικές προσδοκίες της αγοράς τροφοδότησε η ανάκτηση από το κράτος των εδαφών που είχαν οι καταλάβει οι μαρξιστές αντάρτες, αυξάνοντας το πεδίο των εξορύξεων. Η μετοχή της Ecopetrol εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν στην εκτίναξη της παραγωγής στην Κολομβία –προσδοκία διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Μάλιστα, λόγω των υπερβολικών προσδοκιών που κρατούσαν τη μετοχή της Ecopetrol στα ύψη, η κυβέρνηση προτίμησε το 2013 να πουλήσει μερίδιο στην εταιρεία ηλεκτρισμού Isagen και να διατηρήσει το ποσοστό της στον πετρελαϊκό κολοσσό.

Σε συνέντευξή του το 2013, ο υπουργός Οικονομικών Mauricio Cardenas που ηγείται του διοικητικού συμβουλίου της Ecopetrol, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πουλήσει μερίδιο στην εταιρεία γιατί οι προοπτικές ανάπτυξης είναι καλύτερες από της Isagen. Από τότε, η μετοχή της Isagen έχει σημειώσει άνοδο 4,2%, ενώ η Ecopetrol έχει βυθιστεί κατά 74%.

Μάλιστα, το 55% της χρηματιστηριακής αξίας της Ecopetrol «έκανε φτερά» μέσα στον τελευταίο χρόνο, μπαίνοντας στη μαύρη λίστα των εταιρειών με τις χειρότερες αποδόσεις. Στη διάρκεια του 2015, η εταιρεία αναθεώρησε τον αρχικό στόχο παραγωγής 1 εκατ. βαρελιών στα 760.000 βαρέλια.

Αν και υπήρξαν «φωτεινές» στιγμές στην ιστορία του πετρελαϊκού κολοσσού, όπως οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, οι περικοπές κόστους εξόρυξης σε συνδυασμό με τα ισχνά αποθέματα εγείρουν ανησυχίες, προειδοποιεί ο αναλυτής της Corredores Davivienda, Francisco Chaves.

Το χαριστικό χτύπημα έρχεται να δώσει στην κολομβιανή πετρελαϊκή η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου. Η κυβέρνηση, βέβαια, ευελπιστεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις εκμεταλλεύσεις του σχιστολιθικού αερίου, ιδίως μετά το αποτυχημένο εγχείρημα της εταιρείας στην Ανγκόλα, εξηγεί ο Chaves.  

«Μπορεί οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις χαμηλές τιμές, αλλά για εμάς αυτό είναι δύσκολο», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ecopetrol, Max Torres. «Στηριζόμαστε στο μέλλον και στην αύξηση των τιμών», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.