Οικονομία | Διεθνή

Τουρκία: Καταργεί τη ρύθμιση που υποχρεώνει τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα σε λίρα

Newsroom

Τέλος σε μία ακόμη ρύθμιση που είχε σχεδιαστεί για να στηρίξει τη λίρα, και ο οποίος προκάλεσε κριτική από τραπεζίτες και επενδυτές τα τελευταία χρόνια, έβαλε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Όπως ανακοίνωσε, καταργεί τον κανονισμό που υποχρέωνε τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικούς τίτλους σε λίρες, εάν δεν πληρούσαν ορισμένους δείκτες για την άντληση καταθέσεων στο νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η κίνηση θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Ο κανονισμός ήταν μέρος μίας σειράς μέτρων που εφαρμόστηκαν όταν η Τουρκία είχε ακόμη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό άλλαξε τον Ιούνιο του 2023, όταν ξεκίνησε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να μειώσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού στον κόσμο.

Οι αναγκαστικές αγορές ομολόγων ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής της αντισυμβατικής οικονομικής πολιτικής, με την κεντρική τράπεζα να βρίσκεται υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να διατηρήσει τότε τα επιτόκια χαμηλά. 

Η κεντρική τράπεζα, πλέον υπό την ηγεσία του νέου διοικητή Φατίχ Καραχάν, επέκρινε αυτά τα μέτρα και έχει ξεκινήσει σταδιακά βήματα για να τα αντιστρέψει. Τον περασμένο μήνα τερμάτισε μία ρύθμιση αγοράς ομολόγων που σχετιζόταν με την αύξηση του ρυθμού χορηγήσεων δανείων.

Ο Cagdas Dogan, διευθυντής ερευνών της Tera Yatirim που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι η τελευταία κίνηση είναι «οριακά θετική για το τραπεζικό σύστημα».

Ο Καραχάν θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προοπτικές της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: