Οικονομία | Διεθνή

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

Newsroom

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒΟΕ) αναμένεται να δώσει ένα σαφέστερο μήνυμα την ερχόμενη εβδομάδα, σχετικά με το εάν σκοπεύει να μειώσει τα επιτόκια της αυτό το καλοκαίρι, σε μια κίνηση που θα την ευθυγραμμίσει με τους επενδυτές οι οποίοι στοιχηματίζουν στην προοπτική χαλάρωσης των επιτοκίων έστω και αν αυτό έρθει καθυστερημένα.

Σύμφωνα με το Bloomberg πριν από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν την επόμενη Πέμπτη, ο διοικητής της ΒΟΕ Άντριου Μπέιλι , διαφοροποίησε τη θέση της Βρετανίας από αυτή των ΗΠΑ όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού - όπου υπάρχουν ενδείξεις πληθωριστικών αναζωπυρώσεων- επισημαίνοντας τις «ισχυρές ενδείξεις» για την υποχώρηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως οι οικονομολόγοι σε συντριπτική πλειοψηφία θεωρούν ότι η ΒΟΕ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 16 ετών στο 5,25%, την ώρα που οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για ενδείξεις σχετικά με το εάν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής βλέπουν τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο ως τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ώθησαν την αγορά να απωθήσει τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ σύμφωνα με αυτό το «σενάριο» δεν αναμένεται παρά μόνο μια μείωση επιτοκίων εντός του 2024.

Ωστόσο, η αλλαγή τόνου από τον Μπέιλι και τον αναπληρωτή διοικητή Ντέιβ Ράμσντεν τον Απρίλιο προς το θετικότερο, έκανε ορισμένους οικονομολόγους να υπολογίσουν ότι η χρονική στιγμή των περικοπών των επιτοκίων της BOE μπορεί να είναι πιο κοντά σε αυτήν που αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - η οποία σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση θα λάβουν τόπο τον Ιούνιο - παρά στην Federal Reserve. Μάλιστα ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απέφυγε να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα για χαλάρωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ο Μπέιλι μάλιστα αναμένει ότι τα στοιχεία του Απριλίου θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί κοντά στο στόχο του 2%, αν και ορισμένοι από την εννεαμελή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής εξακολουθούν να ανησυχούν για τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές.

Την όποια απόφαση της κεντρικής τράπεζας, θα ακολουθήσουν την Παρασκευή στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βγήκε από μια ρηχή ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία θα δείχνουν αύξηση της παραγωγής κατά 0,4% μετά από δύο διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις πέρυσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: