ΔΝΤ: «Κλειδώνει» στο 2,1% τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα μέχρι και το 2029 – «Καμπανάκι» για έκρηξη χρέους στην παγκόσμια οικονομία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: «Κλειδώνει» στο 2,1% τα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα μέχρι και το 2029 – «Καμπανάκι» για έκρηξη χρέους στην παγκόσμια οικονομία
Διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,1% του ΑΕΠ αλλά και συνεχόμενη αποκλιμάκωση του χρέους αναμένει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,1% του ΑΕΠ αλλά και συνεχόμενη αποκλιμάκωση του χρέους αναμένει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση Fiscal Monitor που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας μας το 2023 διαμορφώθηκε στο 1,1% του ΑΕΠ και θεωρεί εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,1% του ΑΕΠ από φέτος έως και το 2029 που φτάνει η πρόβλεψη.

Σημειώνεται πως η εκτίμηση του ΔΝΤ δεν έχει ενσωματώσει τα τελικά στοιχεία για την προηγούμενη χρονιά και ξεκινά με βάση την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του 2023, αυτή είναι εξάλλου και η παραδοχή με την οποία συγκροτήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά 2% την προηγούμενη χρονιά, μπορεί οι επιδόσεις να είναι ακόμη καλύτερες.

Στα κρατικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ το ΔΝΤ εκτιμά πως αυτά θα μειώνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Από το 47,1% του ΑΕΠ το 2023, στο 46,8% το 2024 φθάνοντας σταδιακά στο 43,7% του ΑΕΠ το 2029.

Αντίστοιχη αποκλιμάκωση -αν και με χαμηλότερο ρυθμό - αναμένεται και στις κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μέχρι το 2026 οι δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα του 47% του ΑΕΠ για να υποχωρήσουν στο 46,2% το 2027 και στο 45,1% το 2029.

Για το δημόσιο χρέος το ΔΝΤ (το οποίο υπολογίζει το δημόσιο χρέος με διαφορετικό τρόπο από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) εκτιμά πως αυτό θα διαμορφωθεί στο 158,8% του ΑΕΠ το 2024, στο 152% το 2025 και θα υποχωρήσει κάτω από το 150% και συγκεκριμένα στο 148,1% του ΑΕΠ το 2026. Η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχιστεί φθάνοντας το 138,8% το 2029.

To Fiscal Monitor δημοσιεύεται μια ημέρα μετά από την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, με βάση την οποία για την Ελλάδα αναμένεται ανάπτυξη 2% φέτος (από 2,1% τον Ιανουάριο στην έκθεση βάση του Άρθρου 4), ενώ για το 2025 αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του σε ρυθμό 2% από 1,6% προηγουμένως. Εκτιμά πως θα είναι οριακά πιο χαμηλός ο δείκτης τιμών καταναλωτή (άνοδος 2,7% και 2,2%) αλλά και ελαφρά βραδύτερη (στο 9,4% και στο 8,7% αντίστοιχα το 2024 και το 2025) η μείωση της ανεργίας.

Το μήνυμα του ΔΝΤ: «Μείνετε στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας»

Στο Fiscal Monitor το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει μήνυμα προς τις κυβερνήσεις να παραμείνουν στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς το δημόσιο χρέος αυξάνεται σε μια χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων για πολλές χώρες.

«Οι παγκόσμιες προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι οικονομικές συνθήκες έχουν καλυτερεύσει. Ωστόσο, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα υψηλού χρέους και δημοσιονομικών ελλειμάτων, ενώ εμφανίζονται νέες προκλήσεις όπως τα υψηλά επιτόκια», σημειώνεται σχετικά.

Το Fiscal Monitοr καλεί τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί η δημοσιονομική πολιτική έγινε πιο επεκτατική την προηγούμενη χρονιά μετά από μια βελτίωση που καταγράφθηκε στο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έφτασε το 93% του ΑΕΠ το 2023 και παρέμεινε 9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα επίπεδα προ της πανδημίας. Αυτή η αύξηση οδηγήθηκε κυρίως από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τις ΗΠΑ και την Κίνα όπου το χρέος αυξήθηκε κατά παραπάνω από 2 και 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Το ΔΝΤ σημειώνει ακόμη πως το 2024 ένας αριθμός – ρεκόρ χωρών στις οποίες κατοικεί πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εθνικές εκλογές. Η ιστορία έχει δείξει πως οι κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερο και φορολογούν λιγότερο στις εκλογικές χρονιές. Και για αυτό καλεί τις κυβέρνησης να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Λαγκάρντ αποκλείει τις εκπλήξεις για τα επιτόκια - «Σύντομα οι μειώσεις»

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για «αναβίωση» 232.000 «χαμένων» ρυθμίσεων – Σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όλες οι εκπρόθεσμες δόσεις

Τράπεζες: Μάζεψαν καταθέσεις 13,8 δισ. την τελευταία διετία – Αύξηση των προθεσμιακών το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider