Σουηδία: Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις, στον χειρότερο Φεβρουάριο από το 1994

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σουηδία: Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις, στον χειρότερο Φεβρουάριο από το 1994
Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις στη Σουηδία τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς η κατασκευή κατοικιών έχει περιέλθει σε τέλμα και τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση, εν μέσω αύξησης των τιμών και του κόστους δανεισμού.

Αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις στη Σουηδία τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών για τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς η κατασκευή κατοικιών έχει περιέλθει σε τέλμα και τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση, εν μέσω αύξησης των τιμών και του κόστους δανεισμού.

Ο αριθμός των χρεοκοπιών -ο οποίος αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή- αυξήθηκε κατά 62% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στις 902, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρία Creditsafe. Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται μεταξύ των ξενοδοχείων και των εστιατορίων κι ακολουθείται από τις εταιρείες παροχής συμβουλών κι αυτές του κατασκευαστικού κλάδου.

Τα στοιχεία προέκυψαν μετά την είδηση της Πέμπτης, σύμφωνα με τα οποία η σουηδική οικονομία είχε χειρότερη πορεία από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανατρέποντας το σενάριο που ήθελε τη σκανδιναβική χώρα να γλιτώνει τη βραχύβια ύφεση. Το εποχικά προσαρμοσμένο ακαθόριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Δεκέμβριο σε σχέση με το πρηγούμενο έτος.

Η μεγαλύτερη χώρα της Σκναδιναβίας βλέπει την οικονομία της να αποδυναμώνεται, έπειτα από μια 18μηνη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, που αύξησε ραγδαία το κόστος των ενυπόθηκων δανείων για τους δανειολήπτες, οι οποίοι συχνά έχουν επιτόκια καθορισμένα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, επιβάρυναν την καταναλωτική ζήτηση κι οδήγησαν σχεδόν- σε ακινησία την κατασκευή κατοικιών.

«Ο σουηδικός επιχειρηματικός κλάδος 'βρίσκεται ακριβώς στο μάτι του κυκλώνα', με 19 συνεχόμενους μήνες ετήσιας αύξησης των πτωχεύσεων», δήλωσε την Παρασκευή ο Henrik Jacobson, διευθύνων σύμβουλος της Credisafe. Επιπλέον, «παρατηρούμε μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων των οποίων οι εταιρείες πτωχεύουν».

Η μεγαλύτερη χρεοκοπία το Φλεβάρη σημειώθηκε στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Auto Lounge, με έσοδα περίπου 500 εκατ. σουηδικές κορόνες (48,2 εκατ δολάρια), ακολουθούμενη από την Cake, εταιρία ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, η περιουσία της οποίας έκτοτε αγοράστηκε από Νορβηγό επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider