Οικονομία | Ελλάδα

Τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι δανειστές στο αίτημα της Ελλάδας για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

«Όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε η υπουργός, η οποία εκπροσώπησε σήμερα την Ελλάδα στο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συμβουλίου βρέθηκε ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αποτελούν κύρια συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως είναι κύρια συνιστώσα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Η ξεκάθαρη θέση μας, διευκρίνισε, «υποστηρίζεται και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι αρχές του θα πρέπει να είναι στην “καρδιά” του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο πυλώνας θα πρέπει στην πράξη να αποδείξει ότι τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή, ούτε η Ελλάδα ούτε κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει μία τέτοια εξαίρεση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.