Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια: Σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι – Παραμένει η ψαλίδα στις καταθέσεις
Μειώθηκε τον Αύγουστο το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και διαμορφώθηκε στο 4,03%. Σχεδόν διπλάσια από την Ευρωζώνη τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων. Ακριβότερος έως και περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες ο δανεισμός των επιχειρήσεων. Στο 1,56% το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας ενός έτους στην Ελλάδα, στο 3,03% στην Ευρωζώνη.

Σχεδόν σε επίπεδα Ευρωζώνης δανείζονται οι Έλληνες για να αγοράσουν σπίτι, καθώς τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα μειώθηκαν τον Αύγουστο και έχουν κλείσει σημαντικά την ψαλίδα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επιτόκια, αφήνοντας ένα κενό μεσοσταθμικά μόλις 28 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή και ενώ τα επιτόκια σε όλες οι κατηγορίες δανείων, αλλά και στις καταθέσεις κινήθηκαν ανοδικά τον Αύγουστο, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων στην Ελλάδα παραμένουν σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης και οι επιχειρήσεις δανείζονται ακριβότερα μέχρι και κατά σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες, εάν είναι μικρές. Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη σημειώθηκαν και μικρές μειώσεις επιτοκίων σε κάποιες κατηγορίες επιχειρηματικών δανείων.

Όσο για τα επιτόκια στις καταθέσεις, το επιτόκιο ταμιευτηρίου στην Ελλάδα παραμένει σχεδόν μηδενικό και στις προθεσμιακές καταθέσεις περίπου μιάμιση μονάδα χαμηλότερο από αυτό των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος για την πορεία των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023, δείχνουν συνολικά ανοδική τάση, με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που κινήθηκε πτωτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,39% και 6,33% αντίστοιχα, με το μεταξύ τους περιθώριο επιτοκίου να αυξάνεται στις 5,94 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 0,15%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων προθεσμίας με διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 6 μ.β., στο 1,56%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,70%.

Στα νέα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,03%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης, στο 13,40%, ενώ στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,77%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 6,73% και στο 7,72% αντίστοιχα.

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, τον Αύγουστο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 6,35%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,07%.

Επιτόκια Ευρωζώνης

Στην Ευρωζώνη, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις προθεσμίας από νοικοκυριά αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,03%. Το επιτόκιο ταμιευτηρίου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, στο 0,31%. Τα αντίστοιχα επιτόκια νέων καταθέσεων για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,42% (καταθέσεις προθεσμίας) και κατά 5 μ.β., στο 0,65% (καταθέσεις μίας ημέρας).

Στα επιτόκια των νέων δανείων, το μεσοσταθμικό κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,99%, ενώ στα νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 3,85%.

Αναφορικά με το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη:

Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο καθορισμένου επιτοκίου έως τρεις μήνες αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης, στο 5,00%. Το επιτόκιο για νέα δάνεια ίδιου μεγέθους με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των τριών μηνών και έως ένα έτος, μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, στο 4,90%. Το επιτόκιο νέων δανείων άνω του 1 εκατ. ευρώ με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο, στο 3,94%. Στην περίπτωση νέων δανείων έως 250.000 ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως τρεις μήνες, το μέσο επιτόκιο που χρεώθηκε μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 5,46%.

Τα δάνεια σε ατομικές επιχειρήσεις εταιρείες με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος, χορηγήθηκαν με μέσο αυξημένο κόστος δανεισμού κατά 21 μονάδες βάσης, στο 5,68%.

Για τα δάνεια προς νοικοκυριά στην Ευρωζώνη, ίσχυσαν τα εξής:

Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο και αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου έως ένα έτος αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,68%. Το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω του ενός και έως πέντε ετών, αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 4,21%. Το επιτόκιο των δανείων για αγορά κατοικίας με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των πέντε και έως δέκα ετών αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, στο 3,79%. Και το επιτόκιο στεγαστικών δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 3,51%.

Όσον αφορά, τέλος, στο επιτόκιο των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά για κατανάλωση, αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στο 7,91%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί και «πώς» το ομολογιακό selloff αφορά δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες

ΤτΕ: Διευρύνθηκε τον Αύγουστο το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider