ΗΠΑ: Αύξηση σε λιανικές πωλήσεις και τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αύξηση σε λιανικές πωλήσεις και τιμές εισαγωγών τον Ιούλιο
Πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρήθηκαν τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε, με τις λιανικές πωλήσεις να παρουσιάζουν ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,4%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1%, επίσης έναντι πρόβλεψης 0,4%.

Τα νούμερα του Ιουλίου ενισχύθηκαν από την άνοδο 1,9% στις δαπάνες σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές, ενώ τα αθλητικά είδη και τα συναφή καταστήματα σημείωσαν άνοδο κατά 1,5% και οι υπηρεσίες φαγητού και ποτών αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Αντίθετα, οι πωλήσεις επίπλων μειώθηκαν κατά 1,8% και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών εμφάνισαν πτώση 1,3%.

Παράλληλα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν 0,4%, έναντι της αναθεωρημένης πτώσης κατά 0,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 0,2%.

Η αύξηση έρχεται έπειτα από μήνες συνεχόμενων μειώσεων και οφείλεται στις υψηλότερες τιμές εισαγωγής καυσίμων, οι οποίες αυξήθηκαν 3,6% τον Ιούλιο.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων ήταν 4,4% χαμηλότερες.

Πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη

Η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων τον Αύγουστο, αν και οι εταιρείες έχουν γίνει πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές των επόμενων έξι μηνών, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών υποχώρησε στις -19 μονάδες από 1,1 τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο που ο δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε μόλις στο -1,4.

Περίπου το 16% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ το 35% ανέφερε ότι οι συνθήκες είχαν επιδεινωθεί.

Παράλληλα, οι εταιρείες έγιναν πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές για τους επόμενους έξι μήνες, με τον δείκτη μελλοντικών επιχειρηματικών συνθηκών να αυξάνεται κατά 5,6 μονάδες στις 19,9 τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδό του σε πάνω από ένα χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Fitch προειδοποιεί για υποβάθμιση δεκάδων τραπεζών των ΗΠΑ, όπως η JPMorgan Chase

Κίνα: Απρόσμενη μείωση επιτοκίων μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία

Ρωσία: Η Κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο, κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%

gazzetta
gazzetta reader insider insider