Οικονομία | Ελλάδα

Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 2,8% τον Μάιο

Κώστας Αποστολόπουλος

Νέα  επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού κατέγραψε για τον μήνα Μάιο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 2,8% έναντι 3% τον Μάρτιο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την τάση επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο.

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά με την αντίστοιχη σύγκριση του διαστήματος Μαΐου 2021-Μαΐου 2022, όταν οι τιμές είχαν πάρει την... «ανηφόρα», με ρυθμό αύξησης 11,3%. 

«Οδηγός» στη νέα επιβράδυνση αποτέλεσε για άλλον ένα μήνα η «βουτιά» στις ενεργειακές τιμές, με το φυσικό αέριο να υποχωρεί κατά 49,6% και ο ηλεκτρισμός κατά 24,1%.

Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στα στερεά καύσιμα με 28,9% και στις μεταφορές με ταξί κατά 32,9% και με αεροπλάνο κατά 27,4%, ενώ επιμένουν και οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που γνώρισαν άνοδο 11,6%.

Σε ειδικές κατηγορίες τροφίμων, το ψωμί και δημητριακά γνώρισε άνοδο 11,1%, έναντι 13,8% τον Απρίλιο, ενώ το κρέας αυξήθηκε κατά 11,9%, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο, στο 12%. Tα γαλακτοκομικά «τσίμπησαν» 18% έναντι 19,1% τον Απρίλιο, τα ψάρια 5,2% έναντι 4,5%, τα Έλαια και λίπη 15,8% έναντι 16,2%, τα λαχανικά 9,7% έναντι 6,2% και η ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 10,3% έναντι 11%.

Επιπλέον, το τουριστικό πακέτο (Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία) επίσης αυξήθηκε, κατά 14,4%, καθώς πλησιάζουμε προς το επίκεντρο της τουριστικής σεζόν, αν και με σημαντικά μικρότερη άνοδο από το 22,2% του Απριλίου.

Η εικόνα ανά κλάδο

Πιο αναλυτικά, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται στις εξής μεταβολές: 

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 11,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 3,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 11,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 9,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
  • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 7,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
  • 6,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

  • 12,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
  • 3,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλαταμοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 2,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Μηνιαία μεταβολή και εναρμονισμένος δείκτης - Επιμένει ο δομικός

Σε μηνιαία βάση, ο Γενικός ΔΤΚ τον Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021- Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,8% έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,1% έναντι αύξησης 10,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο εν λόγω δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021-Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,2% έναντι αύξησης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 - Μαΐου 2021.

Ωστόσο, σημάδια επιμονής δείχνει ο δομικός πληθωρισμός, αν αφαιρεθούν δηλαδή οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, καθώς σε ετήσια βάση τον Μάιο εμφανίζει αύξηση 6,7%, ισοφαρίζοντας το υψηλό προ διμήνου, από άνοδο 6,1% τον προηγούμενο μήνα.

Τα μισθώματα

Τέλος, αναφορικά με τα μισθώματα, το ποσοστό αύξησης τον μήνα Ιούνιο 2023 διαμορφώθηκε σε 2,1% (αύξηση δύο και ένα
δέκατο τοις εκατό) επί του καταβαλλόμενου μισθώματος. Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: