ΕΚΤ: «Σημαντική» πτώση στις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: «Σημαντική» πτώση στις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2020. 

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη υποχώρησαν σημαντικά τον Απρίλιο, ενισχύοντας την πεποίθηση πως η ιστορική άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι καταναλωτικές προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες προσβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, ενώ για τρία επόμενα χρόνια, η πρόβλεψη είναι για 2,5% από 2,9%, όλο και πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Τα γερμανικά ομόλογα ενισχύθηκαν μετά την κυκλοφορία της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ ενώ οι επενδυτές ποντάρουν για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν την ασταθή πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ πέρυσι. O πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 6,1% τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός -που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές όπως της ενέργειας και των τροφίμων- υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 5,3%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα της Κομισιόν, έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους από το 2020.

Καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, τα νέα στοιχεία αναμένεται να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση σχετικά με το πόσο ακόμα πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

«Μαχαίρι» 39% στις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές startups

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley - Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider