Πανέτα (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων: «Πλησιάζουμε στον τελικό προορισμό»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανέτα (ΕΚΤ) για αυξήσεις επιτοκίων: «Πλησιάζουμε στον τελικό προορισμό»
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» - Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τελειώσει με την αύξηση του κόστους δανεισμού, αν και δεν έχει ακόμη πολύ έδαφος να καλύψει, σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέτα.

«Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να πάμε πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη κάνει πολύ δρόμο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον τελικό προορισμό, αλλά δεν είμαστε και πολύ μακριά από αυτόν» υπογράμμισε μιλώντας στη Le Monde.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης και με τον πληθωρισμό που αν και αποκλιμακώνεται σταδιακά, παραμένει επίμονος, εκτιμάται πως θα συσφίξουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», επεσήμανε ο Πανέτα, για να συμπληρώσει πως: «Η νομισματική σύσφιξη θα γίνει αισθητή τους επόμενους μήνες. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η εγχώρια ζήτηση να παραμείνει ασθενής και αυτό να μεταφραστεί σε παρατεταμένη υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμη και σε τεχνική ύφεση στην ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ - Οι περίοδοι και η διαδικασία

Πάνω από τους στόχους οι συνδρομητές του Disney+ στην Ελλάδα

Με ποια κριτήρια θα διαλέξει υπουργούς ο Κυριάκος - Οι «αόρατοι» του ΣΥΡΙΖΑ - Τι πολύ μεγάλο συνοδεύει τα F35

gazzetta
gazzetta reader insider insider