Οικονομία | Διεθνή

FDIC: Βουτιά 2,5% στις καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών - Σταθερά τα κέρδη το 1ο τρίμηνο

Newsroom

Οι τράπεζες των ΗΠΑ είδαν τις συνολικές καταθέσεις τους να μειώνονται κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 ενώ τα κέρδη σε ολόκληρο τον κλάδο παρέμειναν σχετικά σταθερά παρόλο που προηγήθηκε η πτώχευση 2 μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Η FDIC ανέφερε ότι οι εκροές καταθέσεων ύψους 472 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο ήταν οι μεγαλύτερες που είχε καταγράψει από τότε που άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία το 1984. Η φυγή προήλθε κυρίως από ανασφάλιστα κεφάλαια, καθώς οι ασφαλισμένες καταθέσεις αυξήθηκαν 255,1 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,5% εν μέσω των χρεοκοπιών της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Ο πρόεδρος της FDIC, Μάρτιν Γκρούενμπεργκ, δήλωσε ότι ενώ ο κλάδος παραμένει «ανθεκτικός», ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της αναταραχής μπορεί να μην φανεί έως ότου ο οργανισμός ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου. Σημείωσε επίσης ότι ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει άλλους κινδύνους που προέρχονται από τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική πίεση, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα.

Παράλληλα, η FDIC επεσήμανε ότι τα τραπεζικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 16,9% στα 79,8 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά τα επίπεδα ήταν ουσιαστικά σταθερά αφού υπολογίστηκαν λογιστικές επιπτώσεις από την εξαγορά των SVB και SB.

Επίσης, η FDIC πρόσθεσε ακόμη 4 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον «κατάλογο των προβληματικών τραπεζών», που περιλαμβάνει τώρα 43 τράπεζες με συνολικά περιουσιακά στοιχεία 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: