Μπάρκιν (Fed): Ο πληθωρισμός είναι περισσότερο επίμονος απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάρκιν (Fed): Ο πληθωρισμός είναι περισσότερο επίμονος απ' ό,τι νομίζει ο κόσμος
«Ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από ό,τι πολλοί άνθρωποι θα ήλπιζαν», τόνισε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Το μέλος του Δ.Σ. της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και επικεφαλής του παραρτήματος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, Τόμας Μπάρκιν, δήλωσε την Τρίτη πως ο υψηλός πληθωρισμός πιθανότατα δεν θα εξανεμιστεί γρήγορα, εκτός αν υπάρξει μεγαλύτερη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Μπάρκιν σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν να αυξάνουν τις τιμές όσο υπάρχει ισχυρή ζήτηση μεταξύ των πελατών. Η ζήτηση θα πρέπει να επιβραδυνθεί αισθητά για να κάνουν οι επιχειρήσεις να υποχωρήσουν, είπε.

«Ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος από ό,τι πολλοί άνθρωποι θα ήλπιζαν», τόνισε ο Αμερικανός τραπεζίτης μιλώντας στην Εθνική Ένωση Οικονομολόγων Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed έχει προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%, έναντι του 4,9% που βρίσκεται σήμερα.

Η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί πως η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια της, κατά 25 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της (FOMC), στις 13-14 Ιουνίου.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πού πρέπει να πάνε τα επιτόκια» είπε ο Μπάρκιν, αν και χαρακτήρισε το σημερινό επίπεδο «περιοριστικό», η φράση που χρησιμοποιεί η Fed για ένα επίπεδο επιτοκίων που είναι επαρκές για να επιβραδύνει την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider