ΗΠΑ: Ανέκαμψε ελαφρά το καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ανέκαμψε ελαφρά το καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο
Το κλίμα είναι πολύ κάτω από το πρόσφατο peak των 88,3 το 2021 και το προπανδημικό υψηλό του 101. Ο δείκτης έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 50 το περασμένο καλοκαίρι.

Ελαφρά ανάκαμψη στο 59,2 είναι η τελική ανάγνωση της έρευνας για το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Μάιο ανέκαμψε, αλλά οι Αμερικανοί παρέμειναν ανήσυχοι για το μέλλον της οικονομίας, ειδικά στο πλαίσιο της μάχης στην Ουάσιγκτον για το ανώτατο όριο χρέους.

Ο δείκτης, που μετράται από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, κατέγραψε χαμηλό έξι μηνών στις 57,7 νωρίτερα τον Μάιο. Ο δείκτης υποχώρησε από τα 62 τον Απρίλιο.

Η έρευνα καταναλωτικού κλίματος αποκαλύπτει πώς αισθάνονται οι καταναλωτές για τα δικά τους οικονομικά καθώς και για την ευρύτερη οικονομία.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την πιθανότητα ύφεσης και την απειλή που δημιουργεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ. Ένα παρόμοιο αδιέξοδο το 2011 έπληξε επίσης το καταναλωτικό κλίμα.

Το κλίμα είναι πολύ κάτω από το πρόσφατο peak των 88,3 το 2021 και το προπανδημικό υψηλό του 101. Ο δείκτης έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 50 το περασμένο καλοκαίρι.

Ο δείκτης, ο οποίος μετρά τη γνώμη των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας ανέβηκε στο 64,9 από το αρχικό 64,5 τον Μάιο.

Ωστόσο, και οι δύο δείκτες εξακολουθούν να είναι αρκετά χαμηλοί.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν αλλάξει πολύ. Οι Αμερικανοί πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 3% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει μειώσει τις αγορές κατοικιών και πολλών άλλων μεγάλων ιδιοκτησιών και έχει βάλει φρένο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ. Ωστόσο, παρόλο που η οικονομία είναι πιο εύθραυστη τώρα, δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι επικείμενης ύφεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Κατά 17% αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα στα αγαθά τον Απρίλιο - Σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών

ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες ο PCE τον Απρίλιο - «Κλειδώνει» νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed;

Ευρωαγορές: Ισχυρό rebound και κέρδη 1,2% για τον Stoxx 600

gazzetta
gazzetta reader insider insider