Οικονομία | Διεθνή

Βρετανία: Μικρή κάμψη του πληθωρισμού τον Απρίλιο - Διαμορφώθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις

Newsroom

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές και ιδιαίτερα πιο ενισχυμένος από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,7% έναντι 10,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,2% έναντι 0,8% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,7%.

Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση κάτω από το 10% από τον Αύγουστο του 2022.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 6,8% έναντι 6,2% τον Μάρτιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 6,2%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ηλεκτρικού και αερίου υποχώρησαν κατά 1,42% μηνιαίο επίπεδο αλλά παρουσίασαν άνοδο 1,01% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 19,1%, σύμφωνα με την ONS. 

Η προσοχή στην BoE

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία «τρέχει» για ακόμα ένα μήνα πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η BoE ώστε να υπάρχει σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως το βασικό επιτόκιο της BoE διαμορφώνεται στο 4,5%.

Την Τρίτη, ο διοικητής της τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, υπογράμμιζε την ετοιμότητα της  BoE για συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής εφόσον επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως «εάν έχουμε αποδείξεις για περισσότερο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, τότε θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Νωρίτερα εντός του Μαΐου, η BoE είχε προβλέψει πως ο πληθωρισμός του Απριλίου θα διαμορφωθεί στο 8,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: