Οικονομία | Ελλάδα

JP Morgan: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τους επενδυτές

Newsroom

«Ελκυστικές» χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς εκτιμά πως ο εκλογικός κίνδυνος είναι «ευνοϊκός» για τις τράπεζες στην Ελλάδα και οι επενδυτές αισθάνονται άνετοι με το επενδυτικό τους χρονοδιάγραμμα.

Πιο αναλυτικά, σε έκθεση της JP Morgan μετά από τις πρόσφατες συναντήσεις του οίκου με Αμερικανούς επενδυτές όπου τέθηκαν επί τάπητος οι επικείμενες εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, εκτιμάται πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα παραμένει ελκυστικό για τους επενδυτές, καθώς η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου δεν φαίνεται να επηρεάζει τις κινήσεις τους.

Όπως σημειώνεται, οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με τους όποιους πολιτικούς κινδύνους που θα προκαλέσουν οι εκλογές αλλά και με το πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον οίκο, οι συζητήσεις με τους επενδυτές επικεντρώθηκαν στη δυναμική των αποδόσεων (ROE), τα επιτόκια και μεσοπρόθεσμα στην επιστροφή κεφαλαίου.

Ως εκ τούτου, η JP Morgan συνεχίζει να διατηρεί τη στάση underweight στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, τονίζοντας ωστόσο πως έχει προτίμηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες φαίνονται πιο ανθεκτικές σε σχέση με άλλα ιδρύματα της περιοχής.

Ο οίκος διακρίνει αξία σε όλες τις τράπεζες της CEEMEA (Κεντρική Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), με τις μετοχές να διαπραγματεύονται 1,3 φορές την εκτιμώμενη λογιστική αξία του 2024 (TBV) και 7,8 φορές τα κέρδη για απόδοση 17%.

Παράλληλα, εισηγείται στάση overrweight για τις τράπεζες των περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ιδίως για τα τραπεζικά ιδρύματα της Σαουδικής Αραβίας. Οι κορυφαίες επιλογές της JP Morgan είναι οι Absa, Alinma, Al Rajhi, η ελληνική Eurobank, Nedbank και NLB (όλες με αξιολόγηση OW).

Αναφορικά με την Τουρκία, η JP Morgan εκτιμά πως οι επενδυτές επιδιώκουν να επανασυνδεθούν με την γειτονική χώρα, καθώς η προοπτική αλλαγής στην διακυβέρνηση θεωρείται πιο πιθανή, γεγονός που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την αγορά μακροπρόθεσμα. Μάλιστα, αρκετοί επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκε ο οίκος επιδιώκουν να επισκεφθούν τη χώρα πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς βρίσκουν ευκαιρίες σε εταιρείες και μετοχές

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: