Οικονομία | Διεθνή

S&P Global: Οριακή ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2023 - Ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι το 2025

Newsroom

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2023 και το 2024 προχώρησε η Standard and Poor's Global, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα «τρέξει» με ρυθμό 0,3% έναντι μηδενικής ανάπτυξης στην προηγούμενη εκτίμηση της S&P. Για το 2024, αναμένεται ανάπτυξη 1% έναντι 1,4% στην προηγούμενη εκτίμηση του οίκου.

Στην έκθεση σημειώνεται πως «οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης παραμένουν περίπλοκες». Σε σχόλιο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η S&P αναφέρει ότι «η περιοριστική νομισματική πολιτική θα επηρεάσει τη εγχώρια ζήτηση, ενώ τα επιτόκια αναμένεται να περάσουν σε θετικό έδαφος -σε πραγματικούς όρους- το 2024».

Για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οίκος εκτιμά πως θα παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ μέχρι το α' τρίμηνο του 2025. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, θα μείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ μέχρι το γ' τρίμηνο του 2025, εκτιμούν οι αναλυτές της S&P.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: