Οικονομία | Διεθνή

Νάγκελ: Οι αυξήσεις μισθών ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις - Χρειαζόμαστε κι άλλη σύσφιξη

Newsroom

«Σήμα» για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης έδωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, ζητώντας νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και επιτάχυνση στη μείωση του ισολογισμού της.

Αν και η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το περασμένο έτος, η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις χρεοκοπίες τραπεζών έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητά της να αυστηροποιήσει περαιτέρω την πολιτική της.

Αλλά ο Nagel κατέστησε σαφές ότι μια παύση δεν είναι σωστή, καθώς ο πληθωρισμός, ο οποίος φαίνεται να κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στο 6% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στον στόχο του 2% της ΕΚΤ. «Οι μισθολογικές εξελίξεις είναι πιθανό να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού», είπε ο Nagel σε διάλεξη στο Εδιμβούργο. «Με άλλα λόγια: ο πληθωρισμός θα γίνει πιο επίμονος».

Οι αγορές εργασίας είναι τόσο σφιχτές που οι ελλείψεις εργαζομένων αποτελούν πλέον εμπόδιο στην παραγωγή και αυτό δίνει στα συνδικάτα αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη για αύξηση των μισθών, προειδοποίησε ο Nagel.

Αναδεικνύοντας αυτό το σημείο, οι γερμανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν σε μεγάλης κλίμακας απεργίες τη Δευτέρα, διακόπτοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες σε ολόκληρη τη χώρα σε μια κλιμάκωση εβδομάδων με κυλιόμενες απεργίες που παρεμπόδισαν τα αεροπορικά, σιδηροδρομικά και λεωφορεία.

Η αύξηση των μισθών είναι ήδη πολύ υψηλή για να είναι συνεπής με τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και, ενώ δεν έχει ακόμη διαφανεί σπείρα μισθών-τιμών, οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση του εισοδήματος θα διατηρήσουν υψηλά τις εγχώριες πιέσεις τιμών.

Οι εταιρείες προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό από φόβο ότι οι προσλήψεις πέρα από την τρέχουσα φάση οικονομικής επιβράδυνσης θα είναι πολύ δαπανηρές και η προσφορά εργασίας συρρικνώνεται ήδη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ, επομένως οι διαρθρωτικές εντάσεις θα παραμείνουν, υποστήριξε ο Nagel.

«Θα είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα, προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% εγκαίρως», δήλωσε ο Nagel. «Θα πρέπει επίσης να διατηρήσουμε τα επιτόκια αρκετά υψηλά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε διαρκή σταθερότητα τιμών».

Οι αγορές βλέπουν τώρα το επιτόκιο καταθέσεων 3% της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 3,5% κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά αυτό είναι κάτω από τα επίπεδα πάνω από το 4% που είχαν εκτιμηθεί μόλις πριν από εβδομάδες, πριν από την πρόσφατη περίοδο αστάθειας της αγοράς.

Ο Nagel προσέθεσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιταχύνει τη λήξη του χαρτοφυλακίου του APP.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: