Οικονομία | Ελλάδα

Ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα δημιουργεί η αποκάλυψη του Reuters αναφορικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) μετά το Μάρτιο του 2017.

Μία τέτοια εξέλιξη, στο βαθμό φυσικά που επιβεβαιωθεί, ανοίγει παράθυρο ελπίδας για τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν τελικώς  στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει με το δημόσιο χρέος. Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης εκτιμάται ότι αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση του κόστους δανεισμού, δηλαδή για τη μείωση των επιτοκίων τόσο στα κρατικά όσο στα εταιρικά ομόλογα. Κατ’ επέκταση θα βοηθήσει στην έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και μετά το Μάρτιο του 2017. Παράλληλα εκτιμάται ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ομολόγων που έχει θέσει η ίδια, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα να διευρυνθεί το φάσμα των τίτλων που θα μπορεί να αγοράσει. Οι σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ, τόσο για τη μελλοντική μορφή όσο και για τη διάρκεια του προγράμματος,  αναμένεται, όπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Mario Draghi, να ληφθούν τo Δεκέμβριο. Και τούτο προκειμένου τα παραπάνω να αξιολογηθoύν υπό το πρίσμα των νέων προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ωστόσο το κατά πόσο θα διατηρηθεί ο μηνιαίος ρυθμός αγορών ομολόγων των 80 δισ. ευρώ και μετά το Μάρτιο. Όπως τόνισαν στο πρακτορείο αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας αυτό θα εξαρτηθεί από τα νέα οικονομικά στοιχεία. Πάντως οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση το μηνιαίο όριο θα περιοριστεί στο επίπεδο των 50 με 60 δισ. ευρώ.

Η αγορά φαίνεται πάντως να «ψήφισε υπέρ της συνέχισης της πολιτικής της Ποσοτικής Χαλάρωσης». Είναι ενδεικτικό ότι η σχετική είδηση έδωσε ώθηση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ η οποία τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν υπό συνεχή πίεση. Στην κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν άλλωστε και στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική της Ποσοτικής Χαλάρωσης, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης και πιο συγκεκριμένα στους κλάδους των υπηρεσιών κα της μεταποίησης.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.