Οικονομία | Ελλάδα
Θανάσης Κουκάκης

«Εφόσον συντάξεις και επιστροφές φόρων δεν έχουν εκκαθαριστεί δεν μπορούν να εγγραφούν ως οφειλές». Αυτή την απάντηση που είναι τεκμηριωμένη από την άποψη του δημοσίου λογιστικού δίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα που έχει εγερθεί με τις αναφορές σε έγγραφο του ESM σε σχέση με τα 3 δισ. ευρώ πρόσθετες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς φορολογούμενους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ.

Από τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει πως εάν από την αρχή του έτους  είχαν βεβαιωθεί και επιστραφεί φόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ , αλλά και είχαν καταβληθεί συντάξεις που αντιστοιχούν σε 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ περίπου, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν στο 9μηνο 2,4 δισ. ευρώ και όχι 5,4 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν στο 9μηνο 2016 σε 2,149 δισ. ευρώ, σημειώνοντας  μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (2,167 δισ. ευρώ). Εάν είχαν επιστραφεί φόροι 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή φόροι που αντιστοιχούν στο 0,8% του ΑΕΠ τότε η στήριξη ρευστότητας προς νοικοκυριά και κυρίως επιχειρήσεις θα ήταν πολύ μεγάλη. Αυτό θα ίσχυε ακόμη και στην περίπτωση συμψηφισμού επιστροφών  φόρων με νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.