Οικονομία | Ελλάδα

Ρεύμα: Ποια νοικοκυριά θα δουν αυξήσεις τον Φεβρουάριο – Τι ισχύει για τις υψηλές καταναλώσεις

Κώστας Δεληγιάννης

Εντελώς διαφορετικά δεδομένα για τους οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ και τα νοικοκυριά που είναι πελάτες των ιδιωτών προμηθευτών, «φέρνουν» οι επιδοτήσεις που θα δοθούν τον Φεβρουάριο και οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την επεξεργασία του Insider.gr, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες μηνιαίως), η τελική τιμή της ΔΕΗ παραμένει αμετάβλητη, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, τα τιμολόγια σχεδόν όλων των υπόλοιπων προμηθευτών καταγράφουν σημαντική μηνιαία αύξηση. Μάλιστα, η αύξηση μετατρέπει σε εκτίναξη, στην περίπτωση των εταιρειών που ήταν φθηνότερες τον προηγούμενο μήνα - με τις τιμές τους ακόμη και να υπερπενταπλασιάζονται. 

Ανάλογη όμως διαφοροποίηση καταγράφεται και για τις επιβαρύνσεις των νοικοκυριών που θα ξεπεράσουν την 1η κλίμακα, «καίγοντας» πάνω από 500 κιλοβατώρες τον Φεβρουάριο. Σε αυτή την περίπτωση, το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι από τα ελάχιστα που, ακόμη και χωρίς το bonus εξοικονόμησης, τον Φεβρουάριο καταγράφει μείωση, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

Στον αντίποδα, οι πελάτες σχεδόν όλων των υπόλοιπων εταιρειών θα κληθούν να πληρώσουν πιο «τσουχτερές» τιμές, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, για όσο ρεύμα θα καταναλώσουν πάνω από τις 500 κιλοβατώρες. 

Οι βασικές αλλαγές στις επιδοτήσεις 

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή για την 1η κλίμακα κατανάλωσης είναι η κατακόρυφη μείωση της επιδότησης, η οποία για τον Φεβρουάριο καθορίστηκε στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε μείωση πάνω από 85% της ενίσχυσης που είχε δοθεί τον Ιανουάριο για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και η οποία ήταν 33 λεπτά ανά κιλοβατώρα. 

Επίσης, όσον αφορά τις υψηλότερες καταναλώσεις (πάνω από 500 κιλοβατώρες μηνιαίως), τον Φεβρουάριο δεν θα δοθεί επιδότηση – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τότε που εφαρμόζεται το ισχύον σύστημα των κλιμακωτών ενισχύσεων.

Επομένως, θα υπάρξει μόνο το bonus εξοικονόμησης (4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), μόνον για όσους οικιακούς καταναλωτές μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους σε σχέση με τον Φεβρουάριο. 

Τα δεδομένα για την 1η κλίμακα 

Οι παραπάνω αλλαγές έρχονται σε συνέχεια της «βουτιάς» των χρεώσεων που ανακοίνωσαν όλες οι εταιρείες για τον Φεβρουάριο. Όπως είναι φυσικό, η ελάττωση των χρεώσεων δεν είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές, αφού για παράδειγμα η ΔΕΗ περιόρισε τον Φεβρουάριο αισθητά την «ψαλίδα» από τους άλλους παρόχους, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε τους προηγούμενες μήνες. 

Η συνέπεια είναι, με την επιδότηση των 4 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, η τελική τιμή της ΔΕΗ για την 1η κλίμακα να παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο, στα 15,9 λεπτά του ευρώ. Αντίθετα, για σχεδόν όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, η μείωση της επιδότησης δεν συμβάδισε με τη μείωση των χρεώσεών τους, με συνέπεια οι τελικές τους τιμές τον Φεβρουάριο να είναι αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Αυξήσεις έως και 5,5 φορές 

Όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα, οι αυξήσεις ξεκινούν από 15%, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να καταγράφονται στους παρόχους οι οποίοι ήταν οι φθηνότεροι τον προηγούμενο μήνα (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας που παρέχουν). Έτσι, το τιμολόγιο του πιο οικονομικού παρόχου τον Ιανουάριο υπερπενταπλασιάζεται τον Φεβρουάριο, αγγίζοντας τα 14,8 λεπτά ανά KWh, από 2,8 λεπτά ανά KWh. 

Άλμα κατά 5,5 φορές καταγράφει και η εταιρεία που ήταν η δεύτερη φθηνότερη τον Ιανουάριο. Η τιμή της διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στα 16,72 λεπτά ανά KWh, από 3 λεπτά ανά KWh. 

Ο «βαρύς πέλεκυς» στα φθηνά τιμολόγια του Ιανουαρίου προκύπτει επίσης και από το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο η μικρότερη τελική τιμή είναι 12,77 c€/KWh και η μεγαλύτερη 21,9 c€/KWh. Τον προηγούμενο μήνα, οι τελικές τιμές ξεκινούσαν από τα 2,8 c€/KWh και έφταναν μέχρι τα 18,8 λεπτά ανά KWh. 


Οι τιμές για πάνω από 500 KWh κατανάλωσης 

Η διαφοροποίηση της ΔΕΗ ισχύει όμως και για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Έτσι, οι πελάτες της εταιρείας που θα «κάψουν» πάνω από 500 κιλοβατώρες τον Φεβρουάριο, ακόμη κι αν δεν λάβουν το bonus εξοικονόμησης, θα επιβαρυνθούν με μικρότερα ποσά έναντι του Ιανουαρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, αυτό τον μήνα για την επιπλέον κατανάλωση από το όριο της 1ης κλίμακας θα πληρώσουν 21,1 λεπτά ανά KWh, δηλαδή όσο και η ονομαστική χρέωση της εταιρείας (αφού δεν υπάρχει επιδότηση πέρα από τις 500 κιλοβατώρες). Αντίθετα, τον Ιανουάριο κατέβαλαν 22,1 λεπτά ανά KWh για την κατανάλωσή τους από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες και 31,1 λεπτά για καταναλώσεις πάνω από τις 1.001 κιλοβατώρες. 

Μην συνυπολογίζοντας και πάλι το bonus εξοικονόμησης, σχεδόν για όλες τις υπόλοιπες εταιρείες και για τους πελάτες τους που θα «κάψουν» πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, οι επιβαρύνσεις για την επιπλέον κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, οι αυξήσεις ξεκινούν από 11% και φτάνουν σε τριψήφια ποσοστά – και πάλι για τις εταιρείες που ήταν οι οικονομικότερες τον Ιανουάριο. 

Έτσι, για παράδειγμα οι οικιακοί καταναλωτές του φθηνότερου πάροχου τον Ιανουάριο, θα πληρώσουν τον Φεβρουάριο υπερδιπλάσια ποσά για τις καταναλώσεις πάνω από τις 500 KWh. Πιο συγκεκριμένα, για τον μήνα που ξεκινά σήμερα, η τελική τιμή για τη 2η κλίμακα διαμορφώνεται στα 18,8 λεπτά ανά ΚWh, όταν τον Ιανουάριο ήταν 7,8 λεπτά. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: