Οικονομία | Διεθνή

Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές παραγωγού της Γερμανίας τον Δεκέμβριο

Newsroom

Έντονη κάμψη κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού (PPI_) στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2022, σε ένα ακόμα σημάδι αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis, ο πληθωρισμός παραγωγού σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 21,6% έναντι 28,2% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 20,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης συρρικνώθηκε 0,4% έναντι συρρίκνωσης 3,9% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο -1,2%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 41,9% σε ετήσιο επίπεδο, αλλά παρουσίασαν κάμψη 1% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν 18,1% σε ετήσιο επίπεδο και 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με την Destatis. 

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση εκτιμά πως οικονομία της χώρας θα καταφέρει -οριακά- να διαφύγει την ύφεση για το 2023, σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείο Οικονομικών.

Όπως υποστηρίζει το Βερολίνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιάσει προσαρμοσμένη οικονομική ανάπτυξη 0,2% για το 2023.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, το Βερολίνο αναμένει πως θα φτάσει το 6% για το 2023, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για το 2024, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 2,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: