Οικονομία | Διεθνή

Βρετανία: Οριακή κάμψη του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο - Παραμένει πάνω από το 10%

Newsroom

Οριακή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα και πολύ πιο πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10,5% έναντι 10,7% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,4% όπως και τον Νοέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,3% όπως τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι 0,3% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Η προσοχή στην BoE

Το γεγονός πως οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία παραμένουν αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της BoE, που έχει θέσει ως στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Υπενθυμίζεται πως από το 2022 η τράπεζα έχει προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων από το 0,1% στο 3,5%, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: