Οικονομία | Διεθνή

Goldman Sachs: Η ύφεση στη Βρετανία θα είναι παρόμοια με της εμπόλεμης Ρωσίας

Newsroom

Η ύφεση που αναμένεται να σημειώσει η οικονομία της Βρετανίας για το 2023 θα είναι σχεδόν ίση με αυτή της Ρωσίας -που δέχεται ισχυρές κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία-, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σε ανάλυση του, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναφέρει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα φτάσει το 1,2% για το τρέχον έτος, σημαντικά χειρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες των 10 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G-10). Σύμφωνα με την Goldman, η βρετανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% το 2024.

Οι προβλέψεις για τη βρετανική ύφεση είναι ελαφρά ηπιότερες από αυτές για τη Ρωσία, με την Goldman να αναμένει ύφεση της ρωσικής οικονομίας για το 2023 κατά 1,3%, εν μέσω των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ρωσική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,8% για το 2024, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman, Γιαν Χάτζιους, σημειώνει πως τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωζώνη βρίσκονται ήδη σε ύφεση, καθώς έχουν υποστεί «μια μεγάλη αύξηση στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας» που θα ενισχύσει τον πληθωρισμό σε μεγαλύτερα επίπεδα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με το CNBC, στην έκθεση της Goldman σημειώνει πως «ο υψηλός πληθωρισμός θα βαρύνει στο πραγματικό εισόδημα, την κατανάλωση και τη βιομηχανική παραγωγή. Προβλέπουμε περαιτέρω μείωση του πραγματικού εισοδήματος στην Ευρωζώνη κατά 1,5% μέχρι το α' τρίμηνο του 2023 και μέχρι το β' τρίμηνο του 2023 στη Βρετανία, προτού σημειωθεί ανάκαμψη από το δεύτερο μισό του έτους» υποστηρίζει η Goldman.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: