Οικονομία | Διεθνή

Morgan Stanley: Αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της Κίνας για το 2023 - Ισχυρότερη και νωρίτερα η ανάκαμψη

Κώστας Αποστολόπουλος

Iσχυρότερη ανάκαμψη και νωρίτερα από το έως τώρα αναμενόμενο «βλέπει» η Morgan Stanley για την κινεζική οικονομία, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της για το 2023. 

Το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 5,4% το 2023 από την προηγούμενη πρόβλεψη για 5%, σύμφωνα με ερευνητικό υπόμνημα από τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας για την Ασία,  Chetan Ahya, το οποίο επικαλείται το CNBC.

«Προηγουμένως αναμέναμε να πραγματοποιηθεί μια ανάκαμψη στη δραστηριότητα από τα τέλη του β’ τριμήνου του 2023. Τώρα προβλέπουμε βελτίωση της κινητικότητας από τις αρχές Μαρτίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναμένει να δει μια «γρηγορότερη και απότομη αύξηση της κινητικότητας» που θα αντικατοπτρίζεται στην οικονομία από το β’ τρίμηνο.

Η αναβάθμιση των  αναπτυξιακών προοπτικών της Κίνας από την Morgan Stanley ακολουθεί την αξιολόγηση της για τις κινεζικές μετοχές σε overweight, σηματοδοτώντας το τέλος μιας στάσης που κράτησε για σχεδόν δύο χρόνια.

«Από τη δική μας σκοπιά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση για να ενισχύσουν την ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα», τονίζει το υπόμνημα. «Είναι η πρώτη φορά από το 2019 όπου οι εγχώριες μακροοικονομικές πολιτικές και η διαχείριση της COVID ευθυγραμμίζονται για την υποστήριξη της ανάκαμψης της ανάπτυξης, αντί να λειτουργούν ως αντισταθμιστικές δυνάμεις».

Υποτιμημένο γουάν

Η Morgan Stanley εκτιμά επίσης τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της Κίνας ως υποτιμημένες.

«Στο forex, δεν πιστεύουμε ότι η αγορά τιμολογεί ακόμη πλήρως την επανέναρξη των συναλλαγών», ανέφερε το υπόμνημα.

«Δεδομένης της πρόσφατης ανατίμησης του CNY, υπάρχουν πλέον περισσότερα κίνητρα για μετατροπή, ωθώντας το CNY υψηλότερα, ειδικά πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά, όταν πρέπει να πληρωθούν μισθοί και μπόνους», ανέφεραν οι οικονομολόγοι στο σημείωμα.

Το onshore κινεζικό γουάν διαμορφώνεται στα 6,9590 έναντι του δολαρίου το πρωί της Τετάρτης – κάτω από το βασικό επίπεδο του 7 έναντι του δολαρίου, το οποίο η Morgan Stanley είπε ότι καθιστά πιο ελκυστικό για τους εξαγωγείς να αγοράζουν περισσότερο κινεζικό γουάν με δολάρια.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η οικονομική αδυναμία αντανακλάται σε λιγότερες εισαγωγές, υποστηρίζοντας το CNY», εξηγεί η Morgan Stanley.

«Αριθμός κινδύνων»

Ωστόσο, ένας από τους κινδύνους που αναγνώρισε η Morgan Stanley είναι μια πιθανή απόσυρση της υποστηρικτικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επαναλειτουργίας της οικονομίας της Κίνας, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ η ταχεία αύξηση των νοσηλειών και η πίεση στο δημόσιο σύστημα Υγείας θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τους αξιωματούχους στην Κίνα να επανεξετάσουν την πολιτική τους.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως μια νωρίτερα του αναμενόμενου απόσυρση της πολιτικής στήριξης, όπως μια απότομη υποχώρηση των δαπανών για υποδομές, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ή η αυστηροποίηση των ρυθμιστικών πολιτικών, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάπτυξη, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει στους πιθανούς κινδύνους και την επανεμφάνιση των γεωπολιτικών εντάσεων.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: