Κροατία: «Πράσινο φως» για τον πρώτο προϋπολογισμό σε ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κροατία: «Πράσινο φως» για τον πρώτο προϋπολογισμό σε ευρώ
Τον Ιούλιο, οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» στην Κροατία - κράτος μέλος του μπλοκ από το 2013 - να γίνει το 20ο μέλος της ευρωζώνης.

Η Κροατία, η οποία θα εισέλθει στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2023, ενέκρινε τον πρώτο της προϋπολογισμό σε ευρώ την Τρίτη.

Η πρόβλεψη όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό είναι για έλλειμμα 2,3% και ανάπτυξη 0,7% για το 2023. Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 77 ψήφους υπέρ και 50 κατά στο κοινοβούλιο των 151 εδρών.

«Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κροατίας σε ευρώ», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Μάρκο Πρίμορατς παρουσιάζοντας τη δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί. «Η εισαγωγή του ευρώ θα ενισχύσει την οικονομία μας, θα είναι άγκυρα σταθερότητας, θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς και θα μας προστατεύσει από εξωτερικούς κραδασμούς και κρίσεις, ενώ θα συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός στοχεύει να αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Με βάση τον προϋπολογισμό, τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 9% συγκριτικά με φέτος, με «κύρια πηγή» τους να αποτελούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, οι οποίοι ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στόχος είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 67,9% του ΑΕΠ από 70,2% φέτος.

Ο πληθωρισμός, που για την τρέχουσα χρονιά κινείται στο 10,4%, προβλέπεται να υποχωρήσει στο 5,7% το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Γιατί οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εκτός των «ραντάρ» των επενδυτών - Μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό «play»;

Κρίνεται σήμερα η τύχη της συμφωνίας Viva με JP Morgan - «Πέπλο» μυστηρίου και φήμες για «ναυάγιο»

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Nova-Wind

gazzetta
gazzetta reader insider insider