Οικονομία | Ελλάδα

Δαγούμας: Στο ΥΠΟΙΚ οι υπολογισμοί της ΡΑΕ για τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών

Κώστας Δεληγιάννης

Έτοιμα για αποστολή στο υπουργείο Οικονομικών θα είναι από σήμερα το απόγευμα τα ποσά που καθόρισε η ΡΑΕ για τα υπερέσοδα κάθε ηλεκτροπαραγωγού κατά την περίοδο κατά το διάστημα Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022, ώστε να προχωρήσει η φορολόγησή τους με 90%.  

Αυτό επισήμανε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, σε ενημερωτική εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, προσθέτοντας ότι έως αργά χθες το βράδυ η Αρχή θα είχε λάβει τα απαραίτητα στοιχεία και από τους 5 καθετοποιημένους Ομίλους. Επομένως, σήμερα Πέμπτη η Ολομέλεια της ΡΑΕ θα εγκρίνει τα ποσά των ηλεκτροπαραγωγών στα οποία θα επιβληθεί η προσωρινή έκτακτη εισφορά, για να τα αποστείλει στη συνέχεια στο Οικονομικών. 

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, τα ποσά που θα εισπραχθούν θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων. Tα ποσά αυτά αφορούν τον προκαταρκτικό υπολογισμό των υπερεσόδων από τη ΡΑΕ, καθώς για τον προσδιορισμό τους η Αρχή βασίζεται στα μη πιστοποιημένα στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες.

Η οριστική εκκαθάριση θα γίνει όταν τα στοιχεία αυτά θα έχουν πιστοποιηθεί από ορκωτούς λογιστές, ώστε να προκύψει η οριστική έκτακτη εισφορά κάθε εταιρείας. Αν η οριστική έκτακτη εισφορά υπερβαίνει την προσωρινή για έναν παραγωγό, τότε αυτός θα κληθεί να καταβάλει τη διαφορά. Στην αντίθετη περίπτωση, θα επιστραφεί στον ηλεκτροπαραγωγό το επιπλέον ποσό που είχε καταβάλει.

Παράκαμψη της καθυστέρησης των ορκωτών 

Υπενθυμίζεται ότι η φόρμουλα της προσωρινής έκτακτης εισφοράς εισήχθη με Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έγραψε το Insider.gr. Με την προσωρινή φορολόγηση, παρακάμπτεται ο σκόπελος πιστοποίησης των απαραίτητων στοιχείων από ορκωτό λογιστή, την οποία προέβλεπε η αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υπερέσοδα και καθυστερούσε τη διαδικασία καταλογισμού της φορολόγησης. 

Για αυτό τον σκοπό, η καινούρια Απόφαση προβλέπει πως η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στον καθορισμό μίας προσωρινής έκτακτης εισφοράς για κάθε παραγωγό, χωρίς να πιστοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία. 

Διορία 30 ημερών για καταβολή

Τα στοιχεία αυτά είναι οι άμεσες εκπτώσεις των καθετοποιημένων Ομίλων προς τους πελάτες τους, οι «έμμεσες» εκπτώσεις (με τη μορφή των σταθερών τιμολογίων), καθώς και τα έσοδά τους από διμερή συμβόλαια με άλλους προμηθευτές, για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Τα εν λόγω ποσά θα αφαιρεθούν από τα υπερέσοδα που είχαν οι ηλεκτροπαραγωγοί το επίμαχο 9μηνο, ώστε να φορολογηθούν με 90% τα υπόλοιπα υψηλά κέρδη που «έγραψαν» οι εταιρείες τη συγκεκριμένη περίοδο. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στη χθεσινή εκδήλωση, η νέα ΚΥΑ αποτέλεσε εισήγηση της Αρχής προς το υπουργείο, καθώς καθυστερούσε η πιστοποίηση των στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές. Με τη δημοσίευση της ΚΥΑ, η Αρχή απέστειλε στους καθετοποιημένους Ομίλους επιστολή, ζητώντας τα σχετικά δεδομένα μέχρι προχθές, Τρίτη. Οι τρεις από τις πέντε εταιρείες τήρησαν την προθεσμία, ενώ οι δύο υπόλοιπες δεσμεύθηκαν πως θα τα στείλουν έως χθες, Τρίτη.  Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την άμεση αποστολή τους στο ΥΠΟΙΚ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, οι παραγωγοί θα έχουν διορία 30 ημερών για την καταβολή των ποσών φορολόγησης, από τη στιγμή του καταλογισμού τους. Επομένως, καθώς η προκαταρκτική εκκαθάριση της ΡΑΕ θα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του μήνα, ώστε να βεβαιωθούν οι σχετικές οφειλές, εκτιμάται ότι η είσπραξή τους δεν θα γίνει αργότερα από τις αρχές του επόμενου έτους. 

«Κούρεμα» 31% στη χονδρεμπορική με τον μηχανισμό ανάκτησης 

Υπενθυμίζεται ότι, με την εφαρμογή από τον Ιούλιο του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων, τα όποια «ουρανοκατέβατα» έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών αμείβονται πλέον «στην πηγή» (δηλαδή απευθείας στην αγορά). Όπως ανέφερε στη χθεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος της ΡΑΕ, χάρις σε αυτό τον μηχανισμό, η τελική τιμή εκκαθάρισης της χονδρεμπορικής αγοράς είναι περίπου 31% χαμηλότερη από την ΤΕΑ (δηλαδή τη χρηματιστηριακή τιμή). 

Ο κ. Δαγούμας σημείωσε επίσης πως η χρηματιστηριακή δομή των χονδρεμπορικών αγορών δεν ευθύνεται για την επίδραση που έχει η ενεργειακή κρίση στις τιμές. Όπως τόνισε, στην περίπτωση της χώρας μας υπεύθυνο είναι το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, όπου το φυσικό αέριο και οι εισαγωγές έχουν ένα υψηλό μερίδιο περί το 50%. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να περάσουν 2-3 χρόνια ώστε να εξομαλυνθούν οι ενεργειακές αγορές διεθνώς. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η χώρα μας αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους ενεργειακής ασφάλειας πανευρωπαϊκά, ενώ έχει λάβει μία σειρά από μέτρα ώστε να «θωρακίσει» την επάρκεια τροφοδοσίας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: