Οικονομία | Ελλάδα

Αλλάζω συσκευή: Έως τέλος Οκτωβρίου τα voucher στους 200.000 νέους δικαιούχους

Κώστας Δεληγιάννης

Στις ράγες έχει μπει η υλοποίηση της επέκτασης του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έως το τέλος του μήνα αναμένεται να «ενεργοποιηθεί» η διαδικασία έκδοσης των voucher για τους 200.000 νέους δικαιούχους. 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, η ένταξη των 200.000 νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα θα γίνει με τη διάθεση 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι, το ποσό αυτό θα προστεθεί στον υφιστάμενο προϋπολογισμό ύψους 150 εκατ. ευρώ, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, και οι νέοι ωφελούμενοι στις 151.450 αρχικά επιλέξιμες αιτήσεις, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι 200.000 νέοι δικαιούχοι θα είναι οι ισάριθμοι πρώτοι επιλαχόντες στη σχετική λίστα του προγράμματος, η οποία δημιουργήθηκε από τις υπόλοιπες 727.576 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για ένταξη. Υπενθυμίζεται ότι για τη σειρά κατάταξης των αιτήσεων χρησιμοποιήθηκαν κοινωνικά κριτήρια, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η «ενεργοποίηση» της διαδικασίας για το νέο «κύμα» επιλέξιμων αιτήσεων, έως το τέλος Οκτωβρίου, σημαίνει ότι οι καινούριοι ωφελούμενοι θα λάβουν στον επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τους ενημέρωση για την έγκριση της αίτησής τους και τη δυνατότητα έκδοσης των επιταγών. Έτσι, θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, για να εκδώσουν τα voucher. 

Επιδότηση 30-50%

Όπως και για στο πρώτο «κύμα» ωφελούμενων, έτσι και οι νέοι δικαιούχοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές. Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου. 

Έτσι, για εισόδημα 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση, για εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση, ενώ για πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία). 

Τέλος, για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 30% επιδότηση. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, με βάση και τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται. Σημαντικό είναι επίσης ότι το πρόγραμμα προβλέπει την υποχρεωτική ανακύκλωση των συσκευών που θα αντικατασταθούν. 

Νέοι επιλαχόντες από τα voucher που δεν θα εξαργυρωθούν 

Την ίδια στιγμή, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει και τρίτος γύρος ένταξης επιλαχόντων, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που θα μείνουν αδιάθετα από τους αρχικούς 151.450 δικαιούχους. Ως αποτέλεσμα, στους επιλαχόντες αυτούς θα «μεταφερθούν» τα ποσά τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από τους αρχικούς δικαιούχους για την αγορά και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. 

Με βάση τα στοιχεία προόδου που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος, και τα οποία έχουν επικαιροποιηθεί πριν από λίγες ώρες, από τα 122.177 voucher για κλιματιστικά, έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί σε κατάστημα τα 67.346 (ποσοστό 55%), ενώ είναι διαθέσιμα για χρήση 54.831 (45%). Από τις 101.180 επιταγές για ψυγεία έχουν αξιοποιηθεί 68.998 (68%), ενώ είναι διαθέσιμες σε ωφελούμενους επιπλέον 32.182 (32%). 

Επίσης, από τα 30.826 voucher για καταψύκτες έχουν δεσμευθεί ή εξαργυρωθεί τα 14.768 (48%), ενώ διαθέσιμα σε δικαιούχους είναι άλλα 16.058 (52%). Όπως είναι γνωστό, για τις αρχικές επιλέξιμες αιτήσεις έχει δοθεί παράταση έως την 1η Νοεμβρίου για την αγορά νέων συσκευών με χρήση των κουπονιών, η οποία πιθανότατα δεν πρόκειται να επεκταθεί περαιτέρω.  

Έως τέλος 2022 το πρόγραμμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, το πρόγραμμα θα συνεχίσει να «τρέχει», καθώς όσο βρίσκονται νέα κεφάλαια το ΥΠΕΝ θα προχωρά στην ένταξη επιπλέον επιλαχόντων.  

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σκρέκας είχε σημειώσει πως πρόθεση του υπουργείου είναι έως το τέλος του έτους να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Όπως συμπλήρωσε, για την υλοποίησή του, η κυβέρνηση έχει εντάξει κεφάλαια ύψους 63 εκατ. ευρώ στο REPower EU, ενώ η εκκίνηση του προγράμματος θα οριστικοποιηθεί με το «κλείδωμα» των σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: