Οικονομία | Διεθνή

Ρωσία: Η ηπιότερη μείωση του βασικού επιτοκίου από την αρχή του πολέμου - Στο 7,5%

Newsroom

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε στην ηπιότερη μείωση του βασικού επιτοκίου της την Παρασκευή από την αρχή της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού στο 7,5% από 8% που ήταν μέχρι σήμερα, σε μια κίνηση που ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για το 6ο συνεχόμενο μήνα μείωσης του βασικού επιτοκίου από την τράπεζα. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% από το 9,5%, για να περιορίσει τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η προσοχή στρέφεται στην συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η διοικήτρια της τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μείωση στο 7,5% έρχεται καθώς η τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τη ρωσική οικονομία που πιέζεται από τις κυρώσεις των χωρών της Δύσης προς τη Μόσχα για τον πόλεμο.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν θα μειώσει το βασικό επιτόκιο κάτω από το 7,5% μέχρι το τέλος του 2023.

Σημειώνεται πως παρά το ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, θέτοντας ανησυχίες για την αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία διαμορφώθηκε στο 14,3% τον Αύγουστο έναντι 18% τον Απρίλιο, με την κεντρική τράπεζα να αναμένει πως θα μειωθεί στο 12% μέχρι το τέλος του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: