Οικονομία | Ελλάδα

Καύσιμα: Χαμηλότερο το κόστος μετακίνησης – Σαρωτικοί οι έλεγχοι στην αγορά

Πένη Χαλάτση

Με χαμηλότερο κόστος καυσίμου μετακινούνται οι τελευταίοι εκδρομείς του Αυγούστου καθώς οι τιμές καταγράφουν μικρή πτώση ενώ η επιδότηση μέσω του Fuel Pass 2 και η έκπτωση στο diesel αποτελούν μια επιπλέον, έστω και μικρή «ανάσα» για τους Έλληνες οδηγούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,051 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,815 ευρώ το λίτρο, εξέλιξη η οποία καθιστά για την ώρα λιγότερο πιθανό το σενάριο επαλήθευσης εκτιμήσεων πολλών παραγόντων της αγοράς για καταστροφή της ζήτησης μετά από ανοδικό σερί του προηγούμενου τετραμήνου. 

Ωστόσο, οι προβλέψεις διεθνών οίκων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Ο επικεφαλής της Έρευνας Ενέργειας της Goldman Sach, Damien Courvalin μιλώντας στο Bloomberg εκτίμησε ότι το Brent θα μπορούσε  να σκαρφαλώνει στα 130 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Το Brent πηγαίνει στα 130 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του τρέχοντος έτους. Βρισκόμαστε ακόμη σε έλλειμμα. Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι τιμές έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν και αυτό σημαίνει ότι θα κινηθούν υψηλότερα από εδώ και πέρα, σημείωσε.

Η πρόβλεψη της Goldman υποθέτει ότι η ζήτηση της Κίνας για καύσιμα αεροσκαφών και ντίζελ θα αυξάνεται μόνο με μέτριους ρυθμούς  από εδώ μέχρι το τέλος του 2023, υπό την πίεση της πολιτικής της για μηδενική Covid.

Εντείνονται οι έλεγχοι για τα νοθευμένα καύσιμα

Τα περιστατικά νοθείας, ωστόσο, παραμένουν ως «ουρές» των υψηλών τιμών αναγκάζοντας το υπουργείο να εντατικοποιεί τους ελέγχους μέσα στο Δεκαπενταύγουστο. 

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το σύνολο των προστίμων με βάση τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) για τον Ιούλιο ήταν 51.750 ευρώ (τον Ιούνιο το σύνολο των προστίμων ήταν 31.000 ευρώ, το Μάιο 29.000 ευρώ, τον Απρίλιο 48.250 ευρώ, το Μάρτιο 119.250 ευρώ, το Φεβρουάριο 77.250 ευρώ και τον Ιανουάριο 36.000 ευρώ).
Στο πλαίσιο αυτό και εν μέσω της κορύφωσης των μετακινήσεων με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου αυξάνονται οι έλεγχοι από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) με την έμφαση να δίνεται στις τουριστικές περιοχές.

Ειδικά για τα καύσιμα οι έλεγχοι διενεργούνται σε όλο το εύρος της από τα διυλιστήρια έως τα πρατήρια και τίθενται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών όλα τα στοιχεία αγοράς, πώλησης και κέρδους των πρατηριούχων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια παράβαση.

Συνεχίζεται η επιδότηση μέσω του Fuel Pass 2 – Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Μικρή ανάσα για την αγορά αποτελεί η ενίσχυση μέσω του Fuel Pass 2 και η έκπτωση 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης.

Όσον αφορά στο Fuel Pass 2, έχουν ήδη πιστωθεί 155 εκατ. ευρώ σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους με τους περισσότερους καταναλωτές να έχουν προτιμήσει να μπουν τα χρήματα της επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό αντί για την άυλη κάρτα.

Στη δεύτερη αυτή φάση του προγράμματος, δικαίωμα υποβολής αίτησης κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ και για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση με την κάρτα ανέρχεται στα 60 ευρώ (70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή)

Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στο vouchers.gov.gr, επιλέγοντας το Fuel Pass 2 ώστε να εισαχθούν στην πλατφόρμα. Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: