Οικονομία | Ελλάδα

Την πιο «καυτή» λίστα – εκείνη των πιο υπερχρεωμένων χωρών του πλανήτη – έδωσε στη δημοσιότητα το World Economic Forum, παρουσιάζοντας την πραγματική κατάσταση, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, για τις οικονομίες απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη. Όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα φιγουράρει πολύ ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα, αφού θεωρείται η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη διεθνούς ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Survey) του World Economic Forum, τα βασικά στοιχεία της οποίας παρουσιάζει το Business Insider, τα 19 πιο υπερχρεωμένα κράτη του πλανήτη είναι τα εξής:

19. Καναδάς, με χρέος 91,5% του ΑΕΠ.

Παρά το γεγονός πως σε όρους ανταγωνιστικότητας ο Καναδάς βρίσκεται πίσω από τις ΗΠΑ, διατηρεί σαφές προβάδισμα σε όρους ποιότητας θεσμών, εκπαιδευτικού συστήματος και μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

18. Γκάμπια, με χρέος 91,6% του ΑΕΠ.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής δεν υποφέρει μόνο από το υπέρογκο δημόσιο χρέος, αλλά υστερεί και σε όρους επιχειρηματικών προοπτικών, λόγω σοβαρών δυσκολιών που διαπιστώνονται σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

17. Ιορδανία, με χρέος 91,7% του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει το World Economic Forum, η Ιορδανία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τάχιστα τις προκλήσεις που κυριαρχούν σε μακροοικονομικό επίπεδο, προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, μέσω επενδύσεων και να θωρακιστεί έναντι των γεωπολιτικών κινδύνων που ελλοχεύουν λόγω της γειτνίασής της με τη Συρία και το Ιράκ.

16. Ιρλανδία, με χρέος 95,2% του ΑΕΠ.

Η Ιρλανδία μπορεί να κατόρθωσε μέσα σε ένα έτος να μειώσει το κρατικό της χρέος στο 95,2% του ΑΕΠ, από 122,8% προηγουμένως, ωστόσο η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει.

15. Γαλλία, με χρέος 96,8% του ΑΕΠ.

Το γαλλικό δημόσιο χρέος έχει εσχάτως πάρει την ανιούσα, υπό το βάρος της αδύναμης παραγωγικότητας που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας της χώρας.

14. Σιγκαπούρη, με χρέος 98,2% του ΑΕΠ.

Ακόμη κι αν πρόκειται μια από τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη, η Σιγκαπούρη πρέπει να αντιμετωπίσει το δικό της «βουνό» χρέους. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, μείωσε την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 98,2% από 103,8% προηγουμένως. Η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί ωστόσο να αναζητά νέους τρόπους τόνωσης της παραγωγικότητας και δη ισχυροποίησης της ανάπτυξης της οικονομίας της.

13. Ισπανία, με χρέος 99%.

Η Ισπανία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

12. Μπαρμπάντος (Μπαρμπέϊντος), με χρέος 103% του ΑΕΠ.

Αυτός ο όμορφος φορολογικός παράδεισος αποτελεί την πλουσιότερη και πιο αναπτυγμένη (νησιωτική) χώρα της Ανατολικής Καραϊβικής. Ωστόσο, εσχάτως οι προοπτικές ανάπτυξής της εμφανίζονται ολοένα και πιο αδύναμες, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πιστωτικής κρίσης που ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια.

11. ΗΠΑ, με χρέος 105,8% του ΑΕΠ.

Σε 1,5 μήνα περίπου όλα θα αλλάξουν στις ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, θα αφήσει τα ηνία της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη είτε στη Hillary Clinton είτε στον Donald Trump. Την ίδια ώρα, η Fed προετοιμάζει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

10. Βέλγιο, με χρέος 106,3% του ΑΕΠ.

Θεωρείται μια από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη, λόγω των εξουσιών που έχουν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες. Η βελγική οικονομία, ωστόσο, δεν είναι απαλλαγμένη από το υπέρογκο χρέος, ενώ ταυτόχρονα μάχεται να προσαρμοστεί στις εξαιρετικά αυστηρές συνθήκες εργασίας και φορολόγησης.

9. Κύπρος, με χρέος 108,7% του ΑΕΠ.

Κατόρθωσε να μειώσει στο 108,7% την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, από 112% προηγουμένως, μέσα σε έναν χρόνο. Η χώρα δίνει ακόμη μάχη για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, μετά τις επιπτώσεις που επέφερε η υπερβολική έκθεσή της στην Ελλάδα.

8. Μπουτάν, με χρέος 115,7% του ΑΕΠ.

Αυτή η μικρή ασιατική οικονομία έχει υψηλή εξάρτηση από την Ινδία, στην οποία και στρέφεται κάθε φορά που χρήζει οικονομικής βοήθειας.

7. Πράσινο Ακρωτήριο, με χρέος 119,3% του ΑΕΠ.

Χωρίς να διαθέτει καθόλου φυσικούς πόρους, πρέπει να εισάγει έως και το 82% των ειδών διατροφής που απαιτούνται για να τραφεί ο πληθυσμός της.

6. Τζαμάικα, με χρέος 124,3% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για μια χώρα που υποφέρει από υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και διαφθοράς. Η επίσης υψηλή ανεργία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία και δη… για ανάπτυξη.

5. Πορτογαλία, με χρέος 128,8% του ΑΕΠ.

Κατόρθωσε να απαγκιστρωθεί από τα δεσμά του μνημονίου στα μέσα του 2014 και ακόμη δίνει μάχη την ανοικοδόμηση της οικονομία της.

4. Ιταλία, με χρέος 132,6% του ΑΕΠ.

Η Ιταλία είναι συνάμα η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης. Ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου – για τη συνταγματική αναθεώρηση – βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ίσως το κρισιμότερο στη σύγχρονη ιστορία της.

3. Λίβανος, με χρέος 139,1% του ΑΕΠ.

Ο άλλοτε δημοφιλής τουριστικός προορισμός έπεσε «θύμα» της εγχώριας πολιτικής αναταραχής, η οποία επέφερε σοβαρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας. Το ήδη τεταμένο κλίμα επιβαρύνει και ο πόλεμος στη Συρία.

2. Ελλάδα, με χρέος 178,4% του ΑΕΠ.

Συνεχίζει να αγωνίζεται για την έξοδό της από την κρίση και τα μνημόνια, διεκδικώντας σημαντική ελάφρυνση του χρέους της και συνεχίζοντας στο μονοπάτι της αυστηρής λιτότητας.

1. Ιαπωνία, με χρέος 248,1% του ΑΕΠ.

Το ιαπωνικό δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ την ίδια ώρα η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας εμφανίζει ανησυχητικές ενδείξεις επιβράδυνσης. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, η Bank of Japan, ανακοίνωσε την επιβολή αρνητικών επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.