Οικονομία | Διεθνή

Πάουελ (Fed): «Δεσμευόμαστε ισχυρά» πως θα αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό

Κώστας Αποστολόπουλος

Για «ισχυρή δέσμευση» από τους αξιωματούχους της Fed στο να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, έκανε λόγο ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση την δεύτερης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ διαβεβαίωσε πως «έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να το πετύχουν». Ο Πάουελ ξεκαθάρισε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, πως δεν θεωρεί πως οι ΗΠΑ είναι σε ύφεση.

«Από τη σκοπιά της εξουσιοδότησης μας από το Κογκρέσο να υποστηρίξουμε τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η τρέχουσα εικόνα είναι ξεκάθαρη: Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός», είπε ο Πάουελ.

«Τους επόμενους μήνες θα αναζητήσουμε πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω, που θα επιστρέφει στο 2%,» επεσήμανε ο Πάουελ.

Ο Τζερόμ Πάουελ άφησε «ανοιχτό παράθυρο» σχετικά με το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της FOMC τον Σεπτέμβριο αν και σημείωσε ότι η Fed θα επιβραδύνει «τελικά» το εύρος των αυξήσεων. 

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε άλλη μια «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα τα οποία θα έχει στην διάθεση της.

«Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο αναγνώσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο για την αγορά εργασίας και θα πάρουμε την απόφαση μας τότε», είπε συγκεκριμένα.

«Δεν θα δώσω ένα συγκεκριμένο guidance για την απόφαση του Σεπτεμβρίου, μπορεί να είναι μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση, θα μας καθοδηγήσουν τα στοιχεία».

Πρόσθεσε δε, «καθώς η θέση της νομισματικής πολιτικής θα σφίγγει περαιτέρω, πιθανότατα θα καταστεί σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων καθώς θα αξιολογούμε πώς συνολικά η εφαρμογή της πολιτικής μας επηρεάζει την οικονομία και τον πληθωρισμό», είπε.

Oι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ακόμα ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ύφεση και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι της οικονομίας που έχουν πολύ καλή απόδοση», ανέφερε ο Πάουελ. «Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας, δεν βγάζει νόημα η οικονομία να βρίσκεται σε ύφεση με κάτι τέτοιο να συμβαίνει».

Τα προκαταρκτικά μεγέθη για το ΑΕΠ πρέπει γενικά να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη δήλωσε ακόμα ο Τζερόμ Πάουελ, ερωτώμενος σχετικά με τις αυριανές ανακοινώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Είναι πολύ δύσκολο να συνυπολογιστεί το ΑΕΠ των ΗΠΑ, είναι μια μεγάλη οικονομία και πολλή δουλειά και κρίση χρειάζεται για  αυτό», τόνισε ο Πάουελ. «Πιστεύω ότι υπάρχει η τάση να λαμβάνουμε τις πρώτες εκθέσεις για το ΑΕΠ με επιφύλαξη, αλλά φυσικά είναι κάτι το οποίο θα εξετάσουμε».

Σημείωσε ακόμα, ότι οι αριθμοί του ΑΕΠ συχνά «αναθεωρούνται αρκετά σημαντικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: