Οικονομία | Ελλάδα

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποιο είναι το ολιστικό τεχνολογικό πρόγραμμα – «ασπίδα» TH2ORAX

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Την ένταξη του έργου με τίτλο «ΤΗ2ORAX - Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης «επόμενης γενιάς» (Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system) για τη χώρα, βασισμένο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης & Machine-to-Machine Learning, υπέγραψε και επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 61.727.200 ευρώ ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους σε ποσό ύψους 584.040 ευρώ. Η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης (Τ.Α.) υπολογίζεται σε 49,78 εκατ. ευρώ. Η ενδεικτική κατανομή προϋπολογισμού «δείχνει» ότι προβλέπονται πιστώσεις 61.013.580 ευρώ το 2023, εκ των οποίων 49.204.500 ευρώ από το Τ.Α.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «ΤΗORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα (Άμυνα, Ασφάλεια, Πολιτική Προστασία)». Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα συνδυάζει κάθε είδους πληροφορίες για την παρακολούθηση και προληπτική προειδοποίηση σχετικά με πιθανές φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τους κλιματικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών, καταιγίδων, ξηρασιών και πλημμυρών, προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας ,της ανάπτυξης, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας, και της εξοικονόμησης πόρων για τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι είναι από τα έργα που αναμένεται να έχουν τη «σφραγίδα» της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε σχέση με τα ορόσημα, αναμένονται τα εξής:

  • Ανάθεση συμβάσεων για το έργο TH2ORAX (Κοινοποίηση της ανάθεσης συμβάσεων): 1ο τρίμηνο 2023 - Ανάθεση συμβάσεων για το έργο TH2ORAX. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) έχουν την αρμοδιότητα για την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης. Οι συμβάσεις θα ανατεθούν βάσει της καλύτερης αναλογίας τιμής-ποιότητας.
  • Υλοποίηση του 20% του έργου TH2ORAX, όπως πιστοποιείται από έκθεση και σχετικά έγγραφα τεκμηρίωσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης: 3ο τρίμηνο/2023.
  • Ολοκλήρωση του έργου TH2ORAX: 4ο τρίμηνο/2025.

Αντικείμενο του έργου

Όπως σημειώνεται στο Τεχνικό Δελτίο, το έργο «TH2ORAX» θα συνδέσει τις καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής με την πολιτική προστασία και την άμυνα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, Αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης «επόμενης γενιάς» (Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system) για τη χώρα, βασισμένο σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης & Machine-to-Machine Learning. Το σύστημα αναμένεται να «συνθέτει» διαφορετικούς τύπους και μορφές συνεργατικών υποδομών με άμεση επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα λαμβάνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και πολιτικής προστασίας. Το σύστημα θα είναι σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ποικίλου φάσματος τελικών χρηστών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Tο εν λόγω έργο είναι αναγκαίο, καθώς την παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι δυνατή η άμεση και ταχεία λήψη απόφασης με δυνατότητα ευέλικτης αναπροσαρμογής στις αναφυόμενες και διαρκώς μεταβαλλόμενες επείγουσες καταστάσεις. Άλλωστε, η αντίληψη και επίγνωση της κατάστασης μιας αναφυόμενης κρίσης στη χώρα σε πραγματικό χρόνο και ο συντονισμός των επιχειρουσών δυνάμεων σε διαφορετικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας σε διακλαδικό αλλά και διυπουργικό επίπεδο αποτελούν αδήριτη ανάγκη και τεχνολογική πρόκληση.

Ως αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου αναμένονται να επιτευχθούν:

  1. Η αύξηση των πληροφοριακών δυνατοτήτων της χώρας μέσω της απόκτησης της πληροφορίας και της διαχείρισης της, σε πραγματικό χρόνο από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια,
  2. Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός συστήματος καινοτομίας (state of the art), το οποίο θα έχει ως πρωταρχικό παράγοντα την μείωση των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό στο ελάχιστο και τη μεταφορά της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο στο λήπτη της απόφασης, όπου αυτό απαιτηθεί,
  3. Η αύξηση της ικανότητας σχεδίασης, παραγωγής και αξιοποίησης στην Ελλάδα συστημάτων και εφαρμογών σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών επόμενης γενιάς,
  4. Η αναβάθμιση και αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ούτως ώστε να εξυπηρετούν την άμεση μετάδοση της πληροφορίας από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελληνικής επικράτειας και της Ελληνικής ΑΟΖ σε έναν κεντρικό κόμβο επιχειρήσεων.
  5. Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, αυξημένης συνεργασίας, συντονισμού και συγχρονισμού των αρμόδιων αρχών, σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια σε διεπιστημονικό και διυπουργικό επίπεδο. Το εν λόγω έργο θα μετασχηματίσει την Ελλάδα σε μια ψηφιοποιημένη σύγχρονη κοινωνία,
  6. Η ενίσχυση των μεθόδων και η υποστήριξη λήψης αποφάσεων ιδίως στα πεδία της Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν τόσο την πρόληψη όσο και τη διάσωση, μέσω της εφαρμογής του εν λόγω καινοτόμου συστήματος, το οποίο θα παρέχει ζωντανά δεδομένα στις αρμόδιες αρχές.
  7. Η εξασφάλιση της ακεραιότητας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων και πληροφοριών που διαχειρίζεται το σύστημα, μέσω της ενσωμάτωσης αναβαθμισμένων διατάξεων κυβερνοασφάλειας με αυτοματοποιημένη και παραμετροποιήσιμη αντίδραση, βασισμένη σε Behavioral Analysis, με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων Machine Learning, Artificial Intelligence και Big Data and Analytics.

Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος (βιωσιμότητα) του έργου συνίσταται στη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που θα αλλάξει τον τρόπο ζωής του ελληνικού πληθυσμού ενισχύοντας την ικανότητα επίγνωσης της υφιστάμενης κατάστασης, υποστηρίζοντας τις δυνατότητες λήψης αποφάσεων και περιορίζοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω του συντονισμού και συγχρονισμού όλων των σχετικών αρμόδιων αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: