Οικονομία

Βιλερουά (ΕΚΤ): Κάλεσμα σε Μακρόν για «στοχευμένη δράση» ενάντια στον πληθωρισμό

Newsroom

Προτροπή προς τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, έτσι ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με στοχευμένο τρόπο, λέγοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι το κύριο εργαλείο και δεν χρειάζεται απαραίτητα να βυθίσουν την οικονομία σε ύφεση.

Στην ετήσια επιστολή του προς τον Γάλλο ηγέτη, ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό τόνισε ότι το χρέος θα αυξηθεί εάν η δημοσιονομική ενίσχυση που αποφασίστηκε φέτος συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι επιδοτούμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κινδυνεύουν επίσης να δώσουν «λάθος μήνυμα» και παρεμποδίσουν τις αναγκαίες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και στην ενεργειακή κατανάλωση, προειδοποίησε.

«Τα κυβερνητικά μέτρα έχουν συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση του πληθωρισμού στη Γαλλία - σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το 2022 - ωστόσο τέτοια μέτρα πρέπει να παραμείνουν όσο το δυνατόν προσωρινά», τόνισε ο Βιλερουά. «Μακροπρόθεσμα, η αποτελεσματική λύση για τον πληθωρισμό δεν είναι δημοσιονομική, είναι νομισματική».

Η χρονική στιγμή της φετινής επιστολής συμπίπτει με την παρουσίαση της κυβέρνησης ενός νέου γύρου δεσμεύσεων για δαπάνες προστασίας των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών. Τα σχέδια, τα οποία η κυβέρνηση αναμένει να κοστίσουν περίπου 20 δισ. ευρώ αντιμετωπίζουν έχουν αβέβαιο μέλλον καθώς ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Ο Βιλερουά είπε ότι ο Μακρόν μπορεί να βασιστεί στη δέσμευση της ΕΚΤ στην οποία και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία, αυτό το μήνα.

Μια τέτοια «ομαλοποίηση» της πολιτικής δεν θα οδηγούσε τη Γαλλία ή την Ευρωζώνη σε ύφεση, είπε, ενώ μια αποτυχία αντιμετώπισης της αύξησης του πληθωρισμού θα έβλαπτε την οικονομική ανάπτυξη. 

Ο τραπεζίτης διευκρίνισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κινηθεί τόσο γρήγορα όσο η Fed, επειδή ο πληθωρισμός στην Ευρώπη επηρεάζεται λιγότερο από την πλεονάζουσα ζήτηση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας επεσήμανε πως η Γαλλία χρειάζεται μια «φιλόδοξη και αξιόπιστη» στρατηγική για τη μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.

«Διακυβεύεται η πολιτική μας αξιοπιστία στην Ευρώπη, καθώς και η ικανότητά μας να συνεχίσουμε να εμπνέουμε εμπιστοσύνη στους επενδυτές και επομένως να περιορίζουμε το κόστος δανεισμού στις αγορές».

Ενώ η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ένα «λεπτό» ζήτημα, όπως τόνισε, είναι «οικονομικά επιθυμητή», καθώς θα ενίσχυε το αναπτυξιακό δυναμικό και θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον, το βάρος των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του κράτους, σύμφωνα με τον Βιλερουά.

Τέλος, υπογράμμισε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει πέρα από την ομαλοποίηση σε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της μόνο εάν «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό το απαιτούν», και είναι η ευέλικτη χρήση των εργαλείων, που θα περιορίσει τους κινδύνους αδικαιολόγητου κατακερματισμού στην Ευρωζώνη.

Photo: @AssociatedPress
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: