Οικονομία | Διεθνή

UBS: Αντιμέτωπη με το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού η Ευρωζώνη - Στο 2,7% η ανάπτυξη το 2022

Newsroom

Προς μία περίοδο στασιμοπληθωρισμού φαίνεται πως οδεύει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της UBS, καθώς οι προσπάθειες τιθάσευσης του πληθωρισμού θα πλήξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, με τον οίκο να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ευρωπαϊκή οικονομία κατά το τρέχον έτος.

Αναλυτικότερα, η UBS υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2%, από το 2,9% στο 2,7% για το σύνολο του 2022, υπογραμμίζοντας πως με βάση τις προβλέψεις της η ζώνη του ευρώ θα καταφέρει οριακά να αποφύγει την ύφεση, ακόμα και σε τεχνικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο μήκος κύματος με την UBS βρίσκονται και οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης Fitch, ο οποίος σε έκθεσή του ανέφερε πως αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,6% για το 2022 και στο 2,1% για το 2023, υπό την προϋπόθεση πως οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσουν.

«Ο συνδυασμός της παραμονής του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης συνιστούν στασιμοπληθωρισμό», αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος με έδρα στην Ελβετία.

Σημειώνεται πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ στο α' τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,4%, αρκετά πιο δυναμικά σε σχέση με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές κατά το δεύτερο τρίμηνο που λήγει σήμερα.

Γερμανία και Ιταλία στην χειρότερη θέση - Καλύτερη εικόνα σε Γαλλία, Ισπανία

Παράλληλα, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν πως η γερμανική οικονομία είναι εκείνη που θα βρεθεί πιο κοντά με το φάσμα της ύφεσης, με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στο β' τρίμηνο, ενώ από κοντά θα βρεθεί και η οικονομία της Ιταλίας. Στον αντίποδα, καλύτερες εκτιμάται πως θα είναι οι επιδόσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Τέλος, ο ελβετικός οίκος εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα αρχίσουν να ανακάμπτουν μερικώς κατά την διάρκεια του 2023, καθώς ο πληθωρισμός θα μειώνεται και η επενδυτική εμπιστοσύνη θα επιστρέφει στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: