Οικονομία | Διεθνή

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,3% το πρώτο τρίμηνο εν μέσω Όμικρον και πολέμου στην Ουκρανία

Newsroom

Ανάπτυξη, σε μέτριο βαθμό, εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο, καθώς η εξάπλωση της Όμικρον και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα δεύτερα στοιχεία της Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα 19 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,3%, υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 0,2%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η ανάπτυξη παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,3%. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,2%.

Σε ετήσιο επίπεδο, η οικονομία διευρύνθηκε κατά 5,1%, από 5% που ανέμεναν οικονομολόγοι και είχε δείξει και η πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπου είχε αυξηθεί 0,4%.

Εχθές, η Κομισιόν προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης της ευρωζώνης για το 2022 στο 2,7% από 4%, αν και εξακολουθεί να αναμένει βελτίωση της αγοράς εργασίας. Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, εν μέρει λόγω του κινδύνου οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου να σταματήσουν να ρέουν στη Δυτική Ευρώπη. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, η ανάκαμψη της ηπείρου σχεδόν θα σταματήσει, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: