Σκυλακάκης: Δύσκολο να υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση στον τομέα Ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Δύσκολο να υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση στον τομέα Ενέργειας
Ο αναπλ. ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι «σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από την Ευρώπη».

Επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση στον τομέα Ενέργειας, εμφανίστηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, εκτίμησε ότι «σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από την Ευρώπη».

Σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ότι το κράτος μπορεί μεν να παρέμβει αλλά λελογισμένα διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν δίνει δικά του χρήματα αλλά τα χρήματα του φορολογούμενου του μέλλοντος και μάλιστα δανείζεται».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο , μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σχολίασε ότι :«το βασικό σενάριο σήμερα για εμάς, είναι αυτό που λέει, 100 ευρώ το βαρέλι στο πετρέλαιο, 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο μέχρι τέλος του χρόνου, 2% πρωτογενές έλλειμμα και τουρισμός που θα αγγίξει το 80% σε σχέση με το 2019».

Για τον διψήφιο ρυθμό αύξησης που «έπιασε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο φθάνοντας το 10,2% μετά από 28 χρόνια προκαλώντας ισχυρό πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ανέφερε: «Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε τώρα δεν είναι ενδογενής. Ο βασικός λόγος είναι οι αυξήσεις των διεθνών αγαθών λόγω της διαταραχής των αλυσίδων προσφοράς εξαιτίας της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας. Σε αυτό το σκηνικό προστέθηκε και το πρόβλημα στα τρόφιμα. Αυτοί οι παράγοντες μας οδηγούν σε μια άνοδο των τιμών που μειώνει το εισόδημα όλων».

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης, επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ενάντια σε πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες λέγοντας ότι «οι εκλογές είναι σωστό να γίνονται στην ώρα τους».

Και πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής, δεν έχω δει κάποιο σοβαρό πρόγραμμα στο θέμα της ενέργειας από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Επίσης, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που υποστηρίζει η αντιπολίτευση είναι ένα πολύ πιο σύνθετο ζήτημα και προφανώς δεν καταργείται με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός και σοβαρότητα στις παρεμβάσεις κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από τα άλλα κόμματα».

Πηγή: athina984.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider