Οικονομία | Διεθνή

BoJ: Επιμένει στα χαμηλά επιτόκια - «Βουτιά» 20ετίας στο γεν, ράλι στα ομόλογα

Newsroom

Eνισχύει την «χαλαρή» νομισματική της πολιτική η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, ενώ παράλληλα διατηρεί την δέσμευση της να κρατήσει τα επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά, πυροδοτώντας ένα νέο στο γεν και ράλι στα κρατικά ομόλογα. 

Παρά τον πληθωρισμό που προκαλείται από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών η BoJ ανακοίνωσε πως θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες 10ετών κρατικών ομολόγων για να υπερασπιστεί το ανώτατο όριο 0,25% γύρω από τον μηδενικό στόχο.

Η δέσμευση της BoJ στο πρόγραμμα μηδενικών επιτοκίων τη θέτει σε αντίθεση με τις μεγάλες οικονομίες που στρέφονται προς αυστηροποίηση της νομισματικής τους πολιτικής, αν και ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία αναμένεται να ανέλθει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η επιμονή στην δέσμευση της BoJ να διατηρήσει «χαλαρή» πολιτική οδήγησε το γεν σε νέο χαμηλό δύο δεκαετιών, ξεπερνώντας λίγο πάνω από τα 130 ανά δολάριο, και ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών του Τόκιο.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων 0,215% αμέσως μετά την ανακοίνωση της BoJ.

Όπως ήταν ευρέως αναμενόμενο για την συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Πέμπτης, η BoJ άφησε αμετάβλητο τον στόχο -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και τη δέσμευση να καθοδηγήσει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου γύρω στο 0%.

«Η BoJ αναμένει ότι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδά τους», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, αφήνοντας αμετάβλητο το guidance από την προηγούμενη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις, η κεντρική τράπεζα προέβλεψε ότι ο βασικός πληθωρισμός καταναλωτή θα φτάσει στο 1,9% το τρέχον οικονομικό έτος πριν μετριαστεί στο 1,1% το 2023 και το 2024 - ένα σημάδι ότι βλέπει τις τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές ως παροδικές.

Σε μια έμμεση παραδοχή για την αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, ωστόσο, η BoJ είπε ότι οι αυξήσεις των μισθών και των τιμών αναμένεται να διευρυνθούν καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

«Οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι ανοδικοί προς τα πάνω προς το παρόν, αντανακλώντας κυρίως την αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, αλλά γενικά εξισορροπούνται στη συνέχεια», ανέφερε η BOJ στην τριμηνιαία έκθεσή της για τις προοπτικές.

«Η άνοδος του υποκείμενου πληθωρισμού είναι πιθανό να ωθήσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό», ανέφερε.

Οι αξιωματούχοι της BoJ βλέπουν τις εξελίξεις στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τις τιμές ως κρίσιμες για να κρίνουν εάν ο πληθωρισμός ενσωματώνεται και δικαιολογεί την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων.

Ο βασικός πληθωρισμός στις τιμές καταναλωτή, ο οποίος έφτασε το 0,8% τον Μάρτιο, πρόκειται να επιταχυνθεί σε περίπου 2% από τον Απρίλιο, αν και η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του κόστους των καυσίμων και στον μηδενισμό προηγούμενων περικοπών στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, αντί για υψηλότερους μισθούς ή την υποκείμενη ζήτηση.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: