Σταϊκούρας: Παροδικά ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει και στο 8%

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Παροδικά ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει και στο 8%
Εξήγησε πως όταν υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα παραπολιτικά ανέφερε πως ανά την ΕΕ οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών αλλάζουν – επί τα χείρω – διαρκώς το τελευταίο διάστημα. Με την εκτίμηση αυτή τη φορά για άνοδο 5-5,5% στο σύνολο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως δεν αποκλείει παροδικά ο πληθωρισμός να φτάσει και στο 8% λόγω του πολέμου.

Εξήγησε πως όταν υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έχουμε μία νέα κρίση μπροστά μας την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προφανώς ενισχύοντας ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είπε.

Προανήγγειλε επίσης εκ νέου πως μέσα στην άλλη εβδομάδα θα γίνει η ανακοίνωση του πακέτου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και εξήγησε πως απαιτούνται πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ που να καλύπτουν το δημοσιονομικό κόστος.

«Τις επόμενες 10 μέρες πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε ένα πακέτο παρεμβάσεων που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Θα επαναλάβω τις δύο προτάσεις τις οποίες δημόσια έχει πει ο Πρωθυπουργός: θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να επιδοθούμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί» είπε για το κόστος σε ρεύμα και «θα βοηθήσουμε περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Προανήγγειλε και τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα λιπάσματα.

Θύμισε για να περιγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν πως λήγει το 1ο εξάμηνο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στις μεταφορές κλπ και αναζητούνται και σε αυτό το πεδίο πόροι για παράταση. Αλλά υπάρχουν και δύο προτεραιότητες και για το 2023 που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες το 2023 και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από το 2023. «Αυτά είναι πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε.

Επανέλαβε πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας υπερβαίνουν τα 41 δισεκατομμύρια. Και πως στο τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider