Οικονομία | Διεθνή

Συμφωνία Τουρκίας-ΗΑΕ για ανταλλαγή συναλλάγματος καθώς οι διμερείς σχέσεις «θερμαίνονται»

Newsroom

 Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Τετάρτη ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής σχεδόν 5 δισ. δολαρίων σε εθνικά νομίσματα, σε μια ένδειξη ότι το πρόσφατο διπλωματικό «φλερτ» μεταξύ των δύο χώρων το οποίο παρέχει στην Άγκυρα οικονομική στήριξη καθώς αντιμετωπίζει οικονομική αναταραχή, ολοένα και «θερμαίνεται».

Η συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των χωρών έρχεται αφότου οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους που ήταν βαριά τεταμένες στον απόηχο των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης του 2011.

Η Τουρκία θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ξένο συνάλλαγμα για να ενισχύσει τα αποθέματά της, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό δύο δεκαετιών, αφότου η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε δαπανηρές παρεμβάσεις στην αγορά τον περασμένο μήνα για να στηρίξει την πτώση της λίρας.

Η λίρα έχασε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι, και μερικοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με το Reuters, είναι δύσπιστοι ότι η συμφωνία ανταλλαγής θα έφερνε ανάπαυλα.

«Δεν βλέπουμε τη συμφωνία ανταλλαγής ως μια ουσιαστικά θετική εξέλιξη, καθώς ενισχύει μόνο τα ακαθάριστων αποθεμάτων, αλλά δεν προσθέτει στα αποθέματα σκληρού νομίσματος (της κεντρικής τράπεζας)», ανέφερε σε υπόμνημα της η Goldman Sachs.

Οι δύο κεντρικές τράπεζες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι η συμφωνία είναι για τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Η ονομαστική της αξία είναι 64 δισ. λίρες  ή 4,71 δισ. δολάρια και 18 δισ. ντιρχάμ.

«Αυτή η συμφωνία καταδεικνύει τη δέσμευση των δύο κεντρικών τραπεζών να εμβαθύνουν το διμερές εμπόριο σε εθνικά συναλλάγματα προκειμένου να προωθηθούν οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου.

Σε αναζήτηση συμφωνίας

Τον προηγούμενο μήνα το Reuters ανέφερε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με τους ομολόγους της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους Αζέρους με τουλάχιστον μία συμφωνία που εμέλλετο σύντομα. 

Η συμφωνία ακολουθεί την επίσκεψη του πρίγκιπα και διαδόχου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ αλ-Ναχιάν στην Τουρκία τον Νοέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν προκαταρκτικές συνομιλίες για την συμφωνία. 

Η Τουρκία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες swap με την Κίνα, το Κατάρ και τη Νότια Κορέα αξίας περίπου 23 δισ. δολαρίων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν μειωθεί μετά από μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος το 2019-2020, κατά τις οποίες περίπου 128 δισ. δολάρια πωλήθηκαν μέσω κρατικών τραπεζών, με την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας. Η Άγκυρα εκείνη την εποχή αναζήτησε συμφωνίες ανταλλαγής με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Μαλαισία.

Τα καθαρά διεθνή αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υποχώρησαν κάτω από τα 8 δισ. δολάρια στις 7 Ιανουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: