Οικονομία | Διεθνή

Στην τρίτη θέση παγκοσμίως φιγουράρει η Ελλάδα όσον αφορά τις οικονομικές ανισότητες που παρατηρούνται στα προηγμένα κράτη, με την Πορτογαλία και την Ιταλία να καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα, σύμφωνα με νέα έρευνα της Morgan Stanley.

Προκειμένου η Morgan Stanley να καταρτίσει τη λίστα με τις πιο άνισες οικονομίες, έλαβε υπόψη της το χάσμα που παρατηρείται στις αμοιβές των ανδρών και των γυναικών σε αντίστοιχες θέσεις στο χώρο εργασίας, το ποσοστό της ακούσιας μερικής απασχόλησης -όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να απασχολούνται part-time ενώ έχουν ανάγκη από πλήρη απασχόληση- καθώς και το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου στα νοικοκυριά. 

Εντύπωση προκαλεί η «παντοδυναμία» του Νότου στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς στην τέταρτη θέση συναντάμε την Ισπανία, ενώ την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η μεγαλύτερη αύξηση της ανισότητας μεταξύ των προηγμένων οικονομιών παρατηρείται στη Σουηδία. Ωστόσο, ακόμη και μετά από αυτή την αύξηση, η ανισότητα στη Σουηδία -και τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες- παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα -τα χαμηλότερα της 20άδας.  

Όσον αναφορά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι η οικονομική επιτάχυνση έχει βοηθήσει να κλείσει η ψαλίδα της ανισότητας μεταξύ των κρατών, αν και σε επίπεδο πολιτών παρατηρείται διεύρυνση των ανισοτήτων στις εν λόγω χώρες.

Όπως επισημαίνει η παγκόσμια τράπεζα, η παρατεταμένη ανισότητα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμη βάση και υπονομεύει την εσωτερική κινητοποίηση για σκληρή δουλειά, τη συνέχιση των σπουδών και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Επίσης, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους αρμόδιους χάραξης πολιτικής και τους κοινωνικούς θεσμούς και επιφέρει οικονομικές πολιτικές όπως η αυξημένη ρύθμιση της αγοράς, ο προστατευτισμός και τα μέτρα κατά της μετανάστευσης.

«Για τις προηγούμενες γενιές, οι οικογένειες της μεσαίας τάξης στην μεταπολεμική περίοδο αποτελούσαν πρότυπο για το επίπεδο διαβίωσής τους, το οποίο χαρακτηριζόταν από ένα αρκετά μεγάλο σπίτι, καλές σπουδές για τα παιδιά και τα αξιόπιστα συνταξιοδοτικά προγράμματα», εξηγούν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley. «Σήμερα, αντιθέτως, οι φιλοδοξίες της μεσαίας τάξης προσκρούουν στην εργασιακή και συνταξιοδοτική ανασφάλεια».

Υπάρχουν, ωστόσο, παίκτες της αγοράς που έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να αποκομίζουν κέρδη από το αυξανόμενο χάσμα της ανισότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η μεγάλη διαφοροποίηση προϊόντων με περισσότερες επιλογές τιμών και ποιότητας σε όλο το φάσμα της προσφοράς θα συνεχιστεί. Αυτό ευνοεί εταιρείες όπως η Nestle SA, η οποία έχει καλύπτει τις ανάγκες τόσο των υψηλόμισθων όσο και των χαμηλόμισθων καταναλωτών, προσφέροντας ταυτόχρονα προϊόντα πολυτελείας αλλά και πιο προσιτά καταναλωτικά είδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.