Οικονομία | Ελλάδα

Ρεύμα: Σχέδιο για αύξηση της επιδότησης στα 45-48 ευρώ τον Δεκέμβριο 

Κώστας Δεληγιάννης

Σχέδιο για την ενίσχυση της επιδότησης για τον Δεκέμβριο επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι τιμές χονδρικής του ρεύματος έχουν «πάρει φωτιά», προδιαγράφοντας υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι να αυξηθεί η επιδότηση στα 150-160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, από 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που είναι τώρα. Κάτι που σημαίνει ότι η επιδότηση για τον Δεκέμβριο θα ανέλθει στα 45-48 ευρώ ανά λογαριασμό, από 39 ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή χονδρικής σημειώνει σήμερα εκρηκτική άνοδο, κατά 47,5% σε ένα μόλις 24ωρο, αγγίζοντας τα 328,46 ευρώ/MWh. Πρόκειται για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ για τη χώρα μας, με «κάδρο» τον πλήρη εκτροχιασμό των τιμών σε όλη την Ευρώπη, με δεδομένο ότι πολλές χώρες σήμερα ξεπερνούν τα 350 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. 

Έτσι, παρά το γεγονός ότι τις δύο προηγούμενες ημέρες η Ελλάδα είχε τη φθηνότερη αγορά της Ευρώπης, όλα τα δεδομένα προεξοφλούν ότι και ο Δεκέμβριος θα «κλείσει» με τη χονδρική τιμή στα ύψη, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν διαμορφώθηκε στα 328,46 ευρώ ανά MWh. 

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, το οικονομικό επιτελείο έχει στα σκαριά από το επόμενο έτος έναν μόνιμο μηχανισμό προστασίας από τις ενεργειακές κρίσεις, ο οποίος μπορεί να χρειασθεί να διαρκέσει μία 10ετία για να προφυλάξει από τις διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. 

Σκοπός του μηχανισμού, όπως υπογράμμισαν, θα είναι να απορροφά μέρος των αυξήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος (όταν αυτές εκτινάσσονται όπως συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία), με την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς λιανικής των δικαιούχων. Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, όταν οι τιμές χονδρικής ξεπερνούν κάποιο συγκεκριμένο όριο, ενώ θα υπολογίζει επίσης αυτόματα το ποσό της επιδότησης στους λογαριασμούς, για να «αναχαιτιστεί» μέρος των αυξήσεων.   

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο μηχανισμός θα αφορά και σε επιχειρήσεις, ούτε το πως μία τέτοια κάλυψη θα μπορεί να συνάδει με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, τόνισαν, προσθέτοντας πως δεν θα αφεθεί καμία περίοδος ακάλυπτη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα ξεκινήσει ο νέος μηχανισμός από την αρχή του έτους. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: