Οικονομία | Ελλάδα

«Ξαναβγαίνει από το συρτάρι» το σχέδιο για την «Ιερή ΑΕΕΑΠ»;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η αναφορά μάλλον πέρασε στα «ψιλά» καθώς εύλογα η προσοχή «έπεσε» στα ευρύτερα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, κατά την ιστορική επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, από την οποία φάνηκε μια σύμπλευση ανάμεσα στις δύο πλευρές σε γενικότερα όσο όμως και επίκαιρα ζητήματα (πανδημία, μεταρρυθμίσεις της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης κ.α.). Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όμως έκανε ιδιαίτερη αναφορά εκ νέου στο ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, με προφανή βέβαια οφέλη, εφόσον προχωρήσει κάποιου είδους εγχείρημα, για τα έσοδα της Εκκλησίας.

Κατά πόσο έχουμε άλλη μία απλή σχετική αναφορά, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, περί εκμετάλλευσης του αναξιοποίητου εκκλησιαστικού real estate ή αν οι δύο πλευρές, Πολιτεία και Εκκλησία, κρίνουν ότι «ωριμάζει» σταδιακά η περίοδος για να γίνουν πιο συγκεκριμένα «βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση, θα φανεί προσεχώς. Όπως βέβαια θα αποκαλυφθεί, εφόσον προκύψει κάτι, και ο χρόνος, το μοντέλο αξιοποίησης και άλλες παράμετροι. Πάντως, και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με σχετικό περιεχόμενο, έχουν γίνει δηλώσεις και αναφορές, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία έχει επιχειρήσει να συστήσει και σχετικό φορέα, μια εξειδικευμένη δηλαδή εταιρεία για την αξιοποίηση της σημαντικής «περιουσίας, στο πρότυπο μιας… «Ιερής ΑΕΕΑΠ», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στην αγορά ακινήτων.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά καιρούς η Εκκλησία επιχειρεί μέσω μεμονωμένων ή μαζικότερών διαγωνισμών να αξιοποιήσει μέρος της ακίνητης περιουσίας της (ακίνητα, εκτάσεις και οικόπεδα, καταστήματα και γραφεία χωρίς μισθωτή κ.λπ.) στην Αττική, στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρειας της Ελλάδας.

Mε τις εκτάσεις βέβαια στη Βουλιαγμένη, στον Λαιμό, το Καβούρι και στο «μέτωπο» από τη Βάρκιζα προς το Σούνιο, εντός ή εκτός σχεδίου, «τακτοποιημένες» ή μη, να θεωρούνται ως «φιλέτα», είτε πρόκειται για το Ορφανοτροφείο (80 στρέμματα) έναντι του Αστέρα Βουλιαγμένης, είτε για τα χίλια και πλέον στρέμματα στην Φασκομηλιά, στην περιοχή μεταξύ Βούλας και Βουλιαγμένης, είτε για άλλα ακίνητα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ μηνών το insider είχε αποκαλύψει σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για αξιοποίηση ή πώληση εκκλησιαστικών ακινήτων και εκτάσεων από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) στη Βουλιαγμένη (σχεδόν 190 στρέμματα συνολικά), ενώ κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες για αναζήτηση αγοραστή ή μισθωτή για ακίνητα σε Αθήνα (κέντρο και γύρω περιοχές), Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Ωστόσο, το project αυτό φάνηκε να «παγώνει» ή τουλάχιστον δεν προέκυψε νεότερες εξελίξεις, ενώ υπάρχουν και αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Κατά συνέπεια, μπορεί οι διαδικασίες να προχωρούν με αργούς ρυθμούς, μπορεί το «στοίχημα» της ψηφιακής καταγραφής, του διαχωρισμού και της αξιολόγησης των εκτάσεων και των ακινήτων να απαιτεί χρόνο ωρίμανσης, μπορεί μέχρι πρότινος να «έμειναν στο συρτάρι» τα παλιότερα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια για σύσταση μιας κεντρικής εταιρείας ακίνητης περιουσίας, τύπου ΑΕΕΑΠ, ωστόσο, το θέμα της αξιοποίησης της πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας παραμένει στην ατζέντα της Εκκλησίας. Είτε αυτό έρθει κεντρικά, είτε από τις κατά τόπους Μητροπόλεις, στην προσπάθειά της Ιεράς Συνόδου να εξασφαλίσει διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις.

Πάντως, προς ετών, το 2014, είχε ξεκινήσει διαδικασία για τη σύσταση της «Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη η καταγραφή της περιουσίας της από την PricewaterhouseCoopers, με τις τότε πληροφορίες να κάνουν λόγο για «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, της Πεντέλης, της παραλιακής ζώνης, για τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: