Σταϊκούρας: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για ακρίβεια - πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Έρχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης για ακρίβεια - πανδημία
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο αναζητούνται μορφές στήριξης και για το Δεκέμβριο αλλά και για το 2022.

Τελευταία ενημέρωση: 11:42

«Σχεδιάζουμε ένα πλέγμα παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα για να βοηθήσουμε συνεκτικά πολίτες και επιχειρήσεις» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εξήγησε πως το πακέτο αυτό έχει στόχο να αντιμετωπίσει τη διπλή κρίση, ενεργειακή και υγειονομική.

Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης επισήμανε πως «δεν έχουμε καλύψει ακόμα το πρόβλημα με τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια», αλλά «η ελληνική Πολιτεία θα βρει τρόπους να βοηθήσει ακόμα περισσότερο». Εξήγησε πως μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο αναζητούνται μορφές στήριξης και για το Δεκέμβριο αλλά και για το 2022.

Προανήγγειλε επίσης νέα άνοδο του πληθωρισμού του το Δεκέμβριο. Είπε ότι πιθανόν να φτάσει κοντά στο 5%, αλλά θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα η αύξηση από αυτή άλλων κρατών της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τον οποίο στη Βουλή ξεκινά σήμερα, σημείωσε ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές. «Αυτό δε σημαίνει ότι η οικονομία δεν έχει μια δυναμική. Αυτό δε σημαίνει ανάλογα με το πως εξελίσσονται οι κρίσεις, γιατί υπάρχουν κρίσεις και μάλιστα δίδυμες κρίσεις- και στο υγειονομικό πεδίο με μεταλλάξεις και στο πεδίο της ενέργειας- δεν υπάρχουν οι ανάγκες για παρεμβάσεις και αυτές τις κάνουμε και θα συνεχίσουμε να τις κάνουμε όπου κρίνεται απαραίτητο», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, αν και ο προϋπολογισμός κλείνει με βάση τον σχεδιασμό, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος όταν το πρωτογενές έλλειμμα είναι της τάξεως του 7%. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «έπρεπε να βοηθήσουμε την κοινωνία και σωστά πράξαμε, αλλά οι δαπάνες της χώρας είναι αυξημένες σε σχέση με τα έσοδα κατά περίπου 13 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί έπρεπε να στηρίξουμε ως πολιτεία νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την υγειονομική κρίση με 43,4 δισ. ευρώ την τριετία, έπρεπε να τους στηρίξουμε για τις πυρκαγιές με πάνω από 0,5 δισ. ευρώ το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει πάλι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση με πάνω από 1,1 δισ. ευρώ».

Ερωτηθείς αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για την κάλυψη του ελλείμματος, δήλωσε κατηγορηματικά όχι τονίζοντας ότι όσο επανέρχεται σταδιακά η οικονομία, αποσύρονται τα μέτρα στήριξης και παράλληλα καταγράφεται ισχυρή ανάκαμψη, θα μπορέσουν να αυξηθούν τα έσοδα και να γίνει η προσαρμογή χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά με διατήρηση των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

«Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις μειώσεις που έχουμε ήδη ανακοινώσει, όπως οι μόνιμες παρεμβάσεις, για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% κι έχουμε βάλει μείωση συν 60 εκατ. ευρώ το 2022. Σε ποια νοικοκυριά θα πάει αυτό θα το δούμε τον Ιανουάριο. Έχουμε μια περαιτέρω μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29% που το παραλάβαμε, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου και ισχύει η μείωση της φορολόγησης στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με το skai.gr.

Κατέληξε δε ότι ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, από το 2023 και μετά, η κυβέρνηση θα τον αξιοποιήσει για περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και άσκηση σωστής ορθολογικής κοινωνικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider