Οικονομία | Ελλάδα

Σταϊκούρας: Προς ολιγοήμερη παράταση στην εφάπαξ καταβολή της Επιστρεπτέας με έκπτωση 15%

Newsroom

Στο ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης στην προθεσμία που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για να επιλέξουν οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας αν θα εξοφλήσουν το ποσό που είναι δάνειο εφάπαξ με έκπτωση 15% ή σε άτοκες δόσεις (σ.σ. η πληρωμή τη; 1ης δόσης πρέπει να γίνει έως τέλος Ιανουαρίου), αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Open. Είπε πως τα εκκαθαριστικά των Επιστρεπτέων Προκαταβολών θα αναρτηθούν το συντομότερο δυνατό. «Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε άλλη μία παράταση στην αξιοποίηση του 15% δηλαδή να μπούμε και λίγο στο 2022».

Ανέφερε πως τα φορολογικά έσοδα είναι 480 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τους στόχους του μηνός Νοεμβρίου. Για την πορεία της οικονομίας εκτίμησε πως το 2021 ο τουρισμός θα πιάσει το 55% των εσόδων του 2019. Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των καταθέσεων κατά μισό δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρυσι.

Επανέλαβε για τον νέο ΕΝΦΙΑ πως οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από το Μάρτιο του 2022 και θα μπορούν να γίνουν σε 10 με 12 δόσεις. Αλλά και πως στόχος είναι οι περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ το 2022.   

Αναφέρθηκε σε θετική έκθεση αξιολόγησης και εκτίμησε πως το Eurogroup αύριο θα αποφασίσει την εκταμίευση της «δόσης» που θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του χρέους.

Ανέλυσε τους δύο μεγάλους κινδύνους, τον υγειονομικό και τον ενεργειακό. Και επανέλαβε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύτερο, θα κρατήσει περισσότερο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Περιέγραψε τις μόνιμες παρεμβάσεις για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Αλλά και τα προσωρινά μέτρα στήριξης αξίας 1.1 δισ. ευρώ επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει η κυβέρνηση να βοηθά την οικονομία για όσο χρειαστεί.

Επανέλαβε πώς η χώρα έχει 39 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, αλλά σε δημοσιονομικό επίπεδο υπάρχει έλλειμμα και «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί καθώς το 2022 πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή» αφού η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το οποίο επιθυμεί να βγει το 2022.

Για τους δημοσιονομικούς κανόνες είπε «θα καθοριστούν το 2022, η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά εκτιμώ ότι όλοι θα είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Άρα από το 2023 και μετά όλες οι χώρες θα έχουν κάποιες υποχρεώσεις δημοσιονομικές αλλά θα υπάρχει και ευελιξία». Θα λαμβάνει υπόψη την πορεία του κύκλου της οικονομίας και θα υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα εξαίρεση κάποιων δαπανών από την καταμέτρηση.  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: