Οικονομία | Διεθνή

Η Κομισιόν ελπίζει σε συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο μέσα στον Οκτώβριο

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει πως μια συμφωνία για την καθιέρωση ενός εταιρικού φόρου στο 15% παγκοσμίως μπορεί να επιτευχθεί εντός του Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας στο CNBC, ο Λετόνος αξιωματούχος είπε πως «πιστεύω ότι μια συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ μπορεί να σημειωθεί μέσα στον μήνα. Παράλληλα, δουλεύουμε με τα κράτη-μέλη της ΕΕ ώστε να έχουμε όλοι μια κοινή γραμμή σχετικά με τη διεθνή συμφωνία για τον φόρο.

Και είμαστε έτοιμοι για τις νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή του νόμου ανά την Ένωση» συμπλήρωσε ο Ντομπρόβσκις.

Υπενθυμίζεται πως προ μηνών οι ηγέτες των G7 και των G20 κατέληξαν σε συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων όπου επιχειρούν -και όχι μόνο στις χώρες όπου βρίσκεται η έδρα τους- με μίνιμουμ φόρου στο 15%.

Ωστόσο, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Ιρλανδία, όπου ο σχετικός φόρος είναι κάτω από το 15%, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τη συμφωνία, με τον ΟΟΣΑ να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: