Οικονομία | Διεθνή

Κίνα: Νέο χτύπημα στους τεχνολογικούς γίγαντες - Απαγορεύεται να μπλοκάρουν τα links των ανταγωνιστών τους

Newsroom

Η Κίνα εξαπέλυσε νέα βολή ενάντια στους τεχνολογικούς της γίγαντες τη Δευτέρα, λέγοντάς τους να τερματίσουν μια μακροχρόνια πρακτική αποκλεισμού των συνδέσμων των ανταγωνιστών τους στις ιστοσελίδες τους ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Τα σχόλια, που έγιναν από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών σε συνέντευξη Τύπου, σηματοδοτούν το τελευταίο βήμα στην ευρεία καταστολή του Πεκίνου που έχει παγιδεύσει ολόκληρους κλάδους και έχει εξαφανίσει δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία αγοράς ορισμένων εκ των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας.

Το ίντερνετ της Κίνας κυριαρχείται από μια χούφτα τεχνολογικών κολοσσών που ιστορικά μπλοκάρουν links και υπηρεσίες ανταγωνιστών στις πλατφόρμες τους.

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε links χωρίς κατάλληλη αιτία «επηρεάζει την εμπειρία των χρηστών, βλάπτει τα δικαιώματα των χρηστών και διαταράσσει την τάξη της αγοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Zhao Zhiguo, προσθέτοντας ότι έχουν λάβει αναφορές και παράπονα από χρήστες από τότε που ξεκίνησε ο έλεγχος των επιχειρηματικών πρακτικών τον Ιούλιο.

«Προς το παρόν καθοδηγούμε τις εν λόγω εταιρείες να πραγματοποιήσουν εξέταση του εαυτού τους και διόρθωση», είπε, αναφέροντας τις πλατφόρμες άμεσων μηνυμάτων ως έναν από τους πρώτους τομείς στους οποίους στόχευαν.

Δεν διευκρίνισε ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τις εταιρείες που δεν θα συμμορφωθούν με τις νέες οδηγίες.

Το υπουργείο δεν κατονόμασε καμία εταιρεία, αλλά η εφημερίδα 21st Century Business Herald ανέφερε το Σάββατο ότι η Alibaba και η Tencent ήταν μεταξύ των εταιρειών που τους  δόθηκε εντολή να τερματίσουν την πρακτική κάποια στιγμή μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Photo: AssociatedPress
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: