Οικονομία | Διεθνή

ΗΠΑ: Κάτω από τις εκτιμήσεις η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Αύγουστο

Newsroom

Αύξηση -η οποία ωστόσο υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών- σημείωσαν οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, η οποία επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι νέες θέσεις εργασίας -  σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP- ανήλθαν τον περασμένο μήνα σε 374.000, την στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για δημιουργία 600.000 θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, σε απόλυτο αριθμό ξεπέρασαν τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο, οι οποίες είχαν υπολογιστεί σε 326.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η πλειονότητα των νέων θέσεων προέρχεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ψυχαγωγίας, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας πως η αγορά θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας της σημαντικές έλλειψης εργατικού δυναμικού.

«Η εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού βάζει εμπόδια στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ», σημειώνει ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως παρά το γεγονός πως η ανάκαμψη συνεχίζεται, εν τούτοις οι ρυθμοί έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς η πορεία της οικονομίας ταυτίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα,  πως αύξηση για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες εμφάνισαν στα τέλη Αυγούστου οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, που διατηρήθηκαν ωστόσο σε χαμηλό επίπεδο. 

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 353.000 για την εβδομάδα έως τις 21 Αυγούστου, ενώ οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 350.000 αιτήσεις.

Τέλος, σημειώνεται πως με ενδιαφέρον αναμένονται την Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις για την ανεργία στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το ποσοστό θα μειωθεί στο 5,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: