Οικονομία | Ελλάδα

EBRD: Ανάπτυξη 4% στην Ελλάδα το 2021 και 5,5% το 2022 - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Newsroom

Η Ελλάδα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2021 εκτιμά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στις τελευταίες μακροοικονομικές της προβλέψεις.

Η Τράπεζα αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,5% το 2022 καθώς η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί και σημαντικά έργα υποδομών θα προχωρήσουν. Σημειώνει, ωστόσο, πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης παραμένουν και αυτοί συνδέονται κυρίως με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες.

Σχεδόν μετά από μια δεκαετία βαθιάς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία ήταν σε σταθερή ανοδική τάση για πολλά χρόνια έως τις αρχές του 2020, αλλά η πανδημία «πάγωσε» αυτό την ανάκαμψη. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης του κρίσιμου τουριστικού κλάδου. Ωστόσο, το 2021 τα σημάσια ανάκαμψης είναι εμφανή, αναφέρει η έκθεση της EBRD, με το ΑΕΠ α' τριμήνου να σημειώνει άνοδο 4,4% σε βάση τριμήνου. Οι εξαγωγές αγαθών εξακολουθούν να έχουν ισχυρή επίδοση και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται σταθερά από τα τέλη του 2020.

Την ανάκαμψη θα ενισχύσουν και τα σημαντικά κεφάλαια της ΕΕ, με την Ελλάδα να αναμένεται να λάβει πάνω από 70 δισ. δολάρια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης τα επόμενα 7 χρόνια. Περισσότερα από 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Η EBRD σημειώνει ότι με εκτιμώμενη ανάπτυξη 4,2% το 2021, η ανάκαμψη στις περιοχές που καλύπτει η EBRD κερδίζει έδαφος μετά την πανδημία του κορονοϊού. Ο ρυθμός ανάπτυξης συνιστά αναβάθμιση από το 3,6% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Οκτώβριο του 2020.

Για το 2022, η EBRD αναμένει περαιτέρω σταθερή επέκταση με ρυθμό 3,9% στις οικονομίες στις οποίες επενδύει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: