Οικονομία | Διεθνή

Λαγκάρντ: «Βλέπει» επιτάχυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη - Ανησυχία για τα αυξημένα επιτόκια

Για ισχυρή βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης στο β' εξάμηνο του έτους αλλά και αβεβαιότητα γύρω από τις εκτιμήσεις που συνδέεται με την πορεία της πανδημίας έκανε λόγο η διοικήτρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας.

Όπως είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος, η οικονομία αρχίζει σταδιακά να ανοίγει και καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ανάκαμψης θα έχουν η άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και η αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

Η ισχυρή διεθνής αλλά και εσωτερική ζήτηση, σε συνδυασμό με τη διευκολυντική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που θα προσφέρουν στήριξη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει και ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα του πληθωρισμού λέγοντας ότι έχει καταγράψει ανοδική τάση τους τελευταίους μήνες λόγω έκτακτων παραγόντων αλλά και της ανόδου των τιμών ενέργειας. «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ και αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στο επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι και το τέλος του 2021, προτού αρχίσουν να εξασθενίζουν οι έκτακτοι παράγοντες» σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, λέγοντας πως «οι αυξήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμό των χρηματοδοτικών συνθηκών».

Αναβάθμιση προβλέψεων για ΑΕΠ

Η ΕΚΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2021 και 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τις διατήρησε σταθερές για το 2023. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό 4,6% το 2021, 4,7% το 2022 και 2,1% το 2023.

Στέλνοντας μήνυμα για το ότι η ΕΚΤ δεν προχωρά σε αλλαγές στις αγορές ομολόγων, η  Λαγκάρντ ανέφερε πως «πρόωρος περιορισμός των υποστηρικτικών πολιτικών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό». 

Ακόμα, η ίδια δήλωσε πως στη σημερινή συνεδρίαση δεν τέθηκαν στο τραπέζι οι μακροπρόθεσμες πολιτικές της ΕΚΤ.

«Η συζήτηση για τον τερματισμό του PEPP θα έρθει στην ώρα της, αλλά είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο τώρα» συμπλήρωσε.

Αύξηση και στον πληθωρισμό

Στη συνέχεια, η διοικήτρια της ΕΚΤ δήλωσε πως η τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη:

Στο 1,9% για το 2021 (από 1,5% στις προβλέψεις του Μαρτίου)

Στο 1,5% για το 2022 (από 1,2% προηγουμένως).

Στο 1,4% για το 2023 (σταθερή σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου).

Η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από την αρχή του 2022 λόγω της εξασθένησης των παροδικών φαινομένων που αυξάνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν εντός των στόχων που έχει θέσει η ΕΚΤ, συμπλήρωσε.

Επιτάχυνση των αγορών του PEPP

Η επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε πως το ύψος του PEPP θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2022. Σημείωσε, ωστόσο, πως στο επόμενο τρίμηνο οι αγορές θα επιταχυνθούν σημαντικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ευελιξία των αγορών κατά μήκος διαφορετικών κλάσεων παγίων θα βοηθήσει στην ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το PEPP μπορεί να μην εξαντληθεί, αν δεν κριθεί απαραίτητο, ή αντίθετα να τροποποιηθεί αν η οικονομία δυσκολευτεί να ανακάμψει από την πανδημία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος της αύξησης του PEPP τους επόμενους μήνες, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς». 

Σε ερώτηση για το ποιο ήταν το κλίμα κατά την συνάντηση της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το Συμβούλιο είναι πιο αισιόδοξο από ότι ήταν πριν 3 μήνες με σημαντικά σημάδια ανάκαμψης στο β τρίμηνο και ελπίδα για ακόμα πιο βελτιωμένη κατάσταση στο γ’ τρίμηνο, όσο επιταχύνεται ο εμβολιασμός των πληθυσμών και το άνοιγμα των οικονομιών. Υπάρχουν θετικά σημάδια ανάκαμψης -ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα- όσον αφορά το επιχειρηματικό κλίμα, την κατανάλωση κλπ. Η μεταποίηση συνεχίζει να είναι ισχυρή, όμως τα προβλήματα στον εφοδιασμό οδήγησαν σε τόνωση του πληθωρισμού. Επίσης, το συμβούλιο, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ λαμβάνει υπόψη του τις μικρές εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, κι είναι υποχρεωμένο να προσέχει και τις δύο πλευρές: τις χρηματοοικονομικές συνθήκες από την μια και τον πληθωρισμό από την άλλη.

Σχετικά με τη συζήτηση που είχαν τα στελέχη της ΕΚΤ επί του PEPP και το ύψος αγοράς των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η Λαγκάρντ σημείωσε πως «υπήρξε διάλογος για το PEPP. Η απόφαση έγινε δεκτή με ευρεία συναίνεση. Υπήρχαν κάποιες διαφορετικές απόψεις για το ύψος του προγράμματος που θα πρέπει να έχει το PEPP». 

Μιλώντας ξεχωριστά για το Ταμείο Ανάκαμψης, η ίδια κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαδικασίες αξιοποίησης του με «εποικοδομητικές πολιτικές. Οι στόχοι του προγράμματος συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομία και επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». 

Ακόμα, η η Λαγκάρντ δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που θα αφήσει η πανδημία στην οικονομία. Θα φέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες για την επόμενη μέρα». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: